Kome smeta Helen Miren u ulozi Golde Meir? To se ne radi! (FOTO)

18.01.2023

19:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Odluka da jednu od najvažnijih osoba u izraelskoj istoriji igra glumica koja nije Jevrejka, izazvala je različite reakcije i kontroverze

Kome smeta Helen Miren u ulozi Golde Meir? To se ne radi! (FOTO)
Helen Miren - Copyright Profimedia

Helen Miren, koja je nagrađena Oskarom za ulogu kraljice Elizabete u filmu "Kraljica" iz 2006. godine, ponovo se našla u ulozi jedne "čelične dame". Poznata glumica igra Goldu Meir (1898-1978), prvu ženu premijera na svetu i jednog od osnivača države Izrael.

Prva filmska biografija o čuvenoj političarki u režiji Gaja Nativa je triler koji će prikazati pred kakvim se sve izazovima našla premijerka kada su oktobra 1973, na praznik Jom Kipur, Izrael iznenada napale egipatsko-sirijske trupe.

Golda Meir/Profimedia
 

Meir je bila premijerka Izraela u periodu od 1969. do 1974. godine. Golda je bila omiljena, ali i žestoko napadana. Smatrali su je krivcem za izraelsku nepripremljenost u Jomkipurskom ratu, kada je na taj praznik poginulo 2.500 izraelskih vojnika. Zbog svoje nepopustljivosti tada je dobila nadimak „čelična dama“.

Neverovatna transformacija

Helen Miren je za potrebe ove uloge imala jednu od najvećih fizičkih transformacija u dosadašnjoj karijeri jer je maska koju nosi toliko verodostojna da je teško napraviti razliku između glumice i  bivše izraelske premijerke.

Profimedia
 

Ipak, odluka reditelja da jednu od najvažnijih osoba u izraelskoj istoriji igra Helen Miren, koja nije Jevrejka, izazvala je različite reakcije i kontroverze.

Pogrešan izbor glumice?

Britanska glumica Morin Lipman, poznata po filmu „Pijanista“ koja je istaknuti borac protiv antisemitizma, za časopis Jewish Chronicle je izjavila da je Goldi Meir religija bila sastavni deo ličnosti i da joj se odluka da je glumi neko ko nije Jevrejin čini lošom.

Golda Meir/Profimedia
 

- Sigurna sam da će Helen biti odlična, ali se ne bi dozvolilo da Ben Kingsli glumi Nelsona Mandelu. To se ne radi - izjavila Lipman uz osvrt na glumca engleskog i indijskog porekla koji je osvojio Oskara za ulogu Gandija.

Dilema oko uloge

Miren smatra da su takva pitanja sasvim legitimna i da je i sama imala dilemu da li je prikladno da ona glumi Goldu, otkrivajuću da je reditelju rekla da dobro dobro razmisli da li je ona prava osoba za tu ulogu.

- On je hteo baš mene i krenuli smo sa snimanjem - izjavila je glumica.

Profimedia
 

Svetska premijera filma „Golda“ biće održana na ovogodišnjem Berlinskom festivalu koji počinje 16. februara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike