Krvavi zločini i jezive tajne najmračnije zavere svih vremena: Kome će ova priča doneti Oskara?

18.12.2022

13:30

0

Po romanu „Ubistva pod cvetnim mesecom“ Martin Skorseze trenutno snima film

Krvavi zločini i jezive tajne najmračnije zavere svih vremena: Kome će ova priča doneti Oskara?
Robert De Niro, Martin Skorseze i Leonardo Dikaprio - Copyright Profimedia

Poslednjih nekoliko godina brojni pisci glavne motive za svoja dela traže u stvarnim zločinima koji su se odigrali pre više desetina godina. Stari arhivski dokumenti prekriveni višegodišnjom prašinom u davno zaboravljenoj sudskoj pregradi uvek nude nove i nedovoljno istražene senzacionalne informacije, te njihova ponovna rekonstrukcija i dalje izaziva veliku pažnju kod čitalaca.

Pored toga, u svakom čoveku leži u manjoj ili većoj meri izražen detektivski duh, te želja za konačnim razrešenjem određene misterije čini true crime žanr još popularnijim.

Poprište krvavih zločina

Dokumentaristička hronika novinara Dejvida Grena „Ubistva pod cvetnim mesecom“ zasnovana je na autentičnim dokumentima i novinskim člancima koji su potresli američku javnost u prvoj četvrtini 20. veka. Već na samom početku autor čitaoce upoznaje sa divljinom Oklahome u koju su Amerikanci proterali krajem 19. veka članove velikog indijanskog plemena. Oni nisu ni slutili da je ta zemlja obilno bogata naftom, čiji će slučajni pronalazak učiniti da članovi plemena Osejdž steknu bogatstvo preko noći.

A, kako to obično biva, veliko bogatstvo sa sobom nosi i velike nevolje, te ova američka prerija postaje poprište krvavih zločina koji su se nizali jedan za drugim. Centralna ličnost ove dokumentarističke proze jeste Moli Berkhart, koja je poput mnogih sunarodnika zahvaljujući nafti stekla veliki novčani dobitak. Moli je udata za belca Ernesta, a pored muža i dece, njenu porodicu čine još i majka i dve sestre.

Promo/Laguna
 

Jedne tople majske večeri, dok je mesec obasjavao milion divljih ljubičica koje su na zemlji izgledale poput rasutih konfeta, iznenada nestaje Molina najstarija sestra Ana koja je nakon razvoda živela razuzdano. Dani prolaze, a od bogate Indijanke nema ni traga ni glasa, sve dok na dnu napuštene jaruge prolaznici ne budu spazili leš u fazi raspadanja. Ova situacija pokrenuće niz hladnokrvnih ubistava.

Nakon gubitka najstarije sestre, Moli ostaje i bez majke koja umire usled misteriozne bolesti. Godinu dana nakon ovih događaja, njena druga sestra Rita gine u podmetnutoj eksploziji. Broj jezivih ubistava raste iz dana u dan, a Moli je je u sve većoj opasnosti.

Mračne tajne

Knjiga je podeljena u tri pripovedačke celine. U prvoj upoznajemo Moli, i njene sestre. Uz njih, centralno mesto zauzima Ernest Berkhart koji je, čini se pod sumnjivim okolnostima, oženio bogatu Indijanku Moli. Upoznajemo i Ernestovog rođaka Vilijama Hejla, koji je zbog svoje neustrašivosti dobio titulu „kralj Osejdž Hilsa“. Ernest i Vilijam na prvi pogled uživaju veliko poštovanje drugih stanovnika, međutim ne zadugo. Kako se klupko odmotava, na površinu izlaze mračne tajne koje polako otkrivaju njihovu pravu stranu.

Profimedia
 

Druga narativna celina odnosi se na članove „Istražnog biroa“ čiju pažnju privlače serijska ubistva Indijanaca iz plemena Osejdž. Novi šef ove ispostave u Vašingtonu, Džej Edgar Huver, dolazi na ideju da upravo njegova grupa povede istragu i u Oklahomu šalje svoje najspretnije članove na čelu s narednikom Vajtom. Velika grupa istražitelja polako počinje da se infiltrira među stanovnike. Nove tehnike pomoću kojih su uspeli da reše serijske zločine iznedriće uspešnu istražnu jedinicu, danas poznatu pod imenom FBI.

Kroz treći deo Dejvid Gren upoznaće nas sa potomcima plemena Osejdž, čija svedočenja dodatno pomažu pri sklapanju čitave slagalice.

Najmračnija zavera svih vremena

Novinar Dejvid Gren je tokom obilaska muzeja Osejdž na zidu ugledao fotografiju članova tog plemena iz dvadesetih godina prošlog veka na kojoj je nedostajao deo, tačnije ljudska prilika. Direktorka muzeja je otkrila razlog zbog kojeg je uklonjen baš taj čovek sa fotografije, i Gren je tako počeo da istražuje serijska ubistva iz 1921. godine.

Knjige zasnovane na istinitim zločinima ubedljivo je najteže napisati, jer zahtevaju dobro stilizovanu naraciju koja ujedno ne sme preći u puku jednoličnost jer su realističi zločini, kako je u jednom intervjuu sjajno okarakterisala scenaristkinja Milena Marković, „u većini slučajeva veoma dosadni i dešavaju se iz nekoliko ključnih motiva“ te su slični jedni drugima po mnogo čemu.

Dejvid Gren je uspešno izbegao sve ove zamke i napisao delo koje od prve do poslednje stranice nemilosrdnim prikazivanjem stvarnosti vodi čitaoce u najmračniju zaveru svih vremena.

Skorseze, Dikaprio, De Niro

Novi film koji poznati reditelj Martin Skorseze uveliko završava i nosi radni naziv „Ubistva pod cvetnim mesecom“ očekuje svoju premijeru već u prvoj polovini naredne godine. S obzirom na to da su Skorsezeovi filmovi sinonim za kvalitet koji iznova oduševljava generacije poklonika njegovog lika i dela, ne čudi činjenica da mnogi nestrpljivo iščekuju ostvarenje koje će u istom kadru spojiti dva ključna glumca njegovih najpopularnijih filmova - Roberta De Nira i Leonarda Dikaprija.

Profimedia
 

Film će se sastojati iz dve celine, i na velikom platnu pratićemo istragu koju je sprovodila FBI, kao i priču o plemenu Osejdža koje se bori za slobodu i svoju zemlju. DiKaprio će u filmu oživeti lik Ernesta Berkharta, a Robert De Niro glavnog negativca Vilijema Hejla. Pored ova dva velikana, glumačku postavu čine još i Lili Gledstoun i Brendan Frejzer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: journal.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike