Pred nama je noć Zlatnih globusa: Ko će prečicom do Oskara?

10.01.2023

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Domaćin ceremonije je kontroverzni komičar Džerod Karmajkl

Pred nama je noć Zlatnih globusa: Ko će prečicom do Oskara?
Zlatni globus - Copyright Profimedia

Filmske i televizijske nagrade Zlatni globus noćas će biti uručene jubilarni 80. put na ceremoniji u holivudskom Beverli Hilton hotelu.

Dodelu godišnjih nagrada koje dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), u 27 kategorija, prenosiće televizijska mreža NBC, a domaćin svečanosti je kontroverzni komičar Džerod Karmajkl.

Zlatni globus/Profimedia
 

Zlatni globus se smatra savršenom uvertirom za Oskara jer dobitnici ove nagrade u velikom broju slučajeva osvajaju i onu najprestižniju u svetu filma.

Najbolji reditelj i scenario

Za najboljeg reditelja nominovani su Džejms Kameron za "Avatar: Put vode", Danijel Kvan i Danijel Šajnert za "Sve u isto vreme", Baz Lurman za film "Elvis", Martin Mekdona za "Duhove ostrva" i Stiven Spilberg za "Fabelmanove".

"Zlatni globus" za najbolji scenario može pripasti Todu Fildu za film "Tar", Kvanu i Šajnertu za "Sve u isto vreme", Mekdoni za "Duhove ostrva", Sari Poli za "Žene govore" i Spilbergu i Toniju Kušneru za "Fabelmanove".

Komedija ili mjuzikl

U konkurenciji za najbolju dramu su "Avatar: Put vode", "Elvis", "Fabelmanovi", "Tar" i "Top Gan: Maverik", dok su za najbolju komediju ili mjuzikl nominovani "Vabilon", "Duhovi ostrva", "Sve u isto vreme", "Nož u leđa: Stakleni luk" i "Trougao tuge".

Zlatni globus/Profimedia
 

Najbolja glumica i glumac

Za najbolju dramsku glumicu takmiče se Kejt Blanšet za ulogu u filmu "Tar", Olivija Kolman za "Carstvo svetlosti", Vajola Dejvis za ulogu u ostvarenju "Žena kralj", Ana de Armas za "Plavušu" i Mišel Vilijams za "Fabelmanove".

U konkurenciji za najboljeg dramskog glumca su Ostin Batler za ulogu u filmu "Elvis", Brendan Frejzer za film "Kit", Hju Džekmen za "Sina", Bili Naj za "Živeti" i Džeremi Poup za film "Inspekcija".

Nominovane glumice u komediji ili mjuziklu su Lesli Menvil za ulogu u filmu "Gospođa Haris ide u Pariz", Margo Robi za "Vavilon", Anja Tejlor Džoj za "Meni", Ema Tompson u "Srećno ti, Leo Grande" i Mišel Jeo u "Sve u isto vreme".

Za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu konkurišu Dijego Kalva za "Vavilon", Danijel Krejg za "Nož u leđa: Stakleni luk", Adam Drajver u "Beloj buci", Kolin Farel u "Duhovima ostrva" i Rejf Fajns u "Meniju".

Profimedia
 

Animirani i strani film

Zlatni globus za najbolji animirani film mogu dobiti "Pinokio", "Inu-oh", "Marsel školjka sa cipelama", "Mačak u čizmama: Poslednja želja" i "Pocrvenela panda".

Za najbolji strani film konkurišu nemački "Na zapadu ništa novo", argentinski "Argentina, 1985", belgijsko-francusko-holandski "Blizu", južnokorejska "Odluka o napuštanju" i "RRR" iz Indije.

Najbolja serija

Za najbolju dramsku seriju nominovani se "Bolje pozovite Sola", "Kruna", "Kuća zmaja", "Ozark" i "Severance", a za komediju ili muzikl "Abbott Elementary", "The Bear", "Hacks", "Samo ubistva u zgradi" i "Sreda".              

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike