Najveće holivudske zvezde na dodeli Zlatnog globusa: Da li će kontroverzna ceremonija uspeti da vrati stari sjaj?

04.01.2023

12:30

0

Filmska priznanja će biti uručena 10. januara

Najveće holivudske zvezde na dodeli Zlatnog globusa: Da li će kontroverzna ceremonija uspeti da vrati stari sjaj?
Copyright Profimedia

Holivudsko udruženje novinara (HFPA) objavilo je listu voditelja 80. jubilarne dodele Zlatnog globusa.

Na ovom spisku između ostalih nalaze se holivudske zvezde Ana de Armas koja je nominovana za ulogu Merilin Monro u filmu "Plavuša", Džejmi Li Kertis i Kventin Tarantino.

Kako prenosi magazin "Variety" očekuje se prisustvo i glumca Ostina Batlera, koji je briljirao u ulozi kralja rokenrola u filmu "Elvis", a najverovatnije na ceremoniju stiže i Danijel Krejg, koji je najaktuelniji sa svojom ulogom gej detektitva u nastavku filma "Nož u leđa".

Profimedia
 

Da li će doći baš svi?

Glumac Brendan Frejzer koji je nominovan za ulogu u filmu "Kit" izjavio je ranije da neće doći na ovu ceremoniju.

 - Moja majka nije vaspitala licemera. Možete me za mnogo toga prozivati ali za to ne - izjavio je Frejzer, koji tvrdi da mu se niko nije izvinio nakon što je doživeo seksualno zlostavljanje jednog od članova (HFPA).

Kako je ranije saopšteno samu ceremoniju Zlatnog globusa će voditi kontroverzni komičar Džerod Karmajkl, a  ove godine Ediju Marfiju biće uručena nagrada za životno delo.

Profimedia
 

Trosatna ceremonija dodele Zlatnog globusa za kojeg mnogi smatraju da je uvertira za Oskara biće održana 10. janaura u Beverli Hiltonu.

Podsetimo, prošlogodišnja ceremonija dodele Globusa bila je skroman događaj bez televizijskog prenosa.

Prenos na NBC kanalu

U međuvremenu se organizacija suočila sa brojnim optužbama, između ostalog i za rasizam.

Prema medijskim natpisima, HFPA sprovela je potpunu reorganizaciju i dopunila svoje redove novim članovima vodeći računa o rasnom i etničkom diverzitetu.

Na čelu HFPA trenutno je Tod Boeli, čija je kompanija "Eldridge Industries" otkupila "Globuse" i pretvorila ih iz neprofitnog u profitni projekat.   

Zahvaljujući tome, NBC mreža pristala je da osamdesetu dodelu prenosi na svom kanalu.

Zlatni globus/Profimedia
 

Lavinu skandala je pokrenuo tekst objavljen u Los Anđeles tajmsu u februaru prošle godine, koji je obelodanio brojne sporne činjenice o HFPA, o kojima se u Holivudu dugo šuškalo.

Neetičku praksu rasvetlila je tužba koju je protiv organizacije pokrenula norveška novinarka Kjersti Fla 2020. godine, jer je njena prijava za članstvo odbijena.

Fla je optužila HFPA za "institucionalizovanje kulture korupcije" tvrdeći da ova organizacija, koja je izuzeta od oporezivanja, funkcioniše kao kartel, diskriminiše kvalifikovane kandidate i monopolizuje važan pristup medijima.

Očigledno je da su mnoge stvari za ovih godinu dana promenjene, ali videćemo 10. januara da li je to dovoljno za povratak starog sjaja Zlatnih globusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike