Tri velike nagrade za vrhunsku umetnost: Priznanje za reditelja i komičare koji nas zasmejavaju do suza

17.12.2022

13:30

0

Oni su se našli među Meril Strip, Robertom Redfordom, Džordžom Klunijem...

Tri velike nagrade za vrhunsku umetnost: Priznanje za  reditelja i komičare koji nas zasmejavaju do suza
Adam Sendler, Dejvid Finčer, Edi Marfi - Copyright 24sedam/Profimedia/Pexels

Približava se kraj godine, vreme kad se između ostalog objavljuju laureati različitih nagrada.

Tako je već sada poznato da će čuveni komičar Edi Marfi dobiti Zlatni globus za životno delo,  Adam Sendler nagradu "Mark Tven", dok je američki reditelj Dejvid Finčer dobitnik počasnog Cezara.

Veliki doprinos Edija Marfija svetu zabave

Profimedia
 

Komičar Edi Marfi će dobiti nagradu za životno delo sledećeg meseca na Zlatnim globusima, ceremoniji na kojoj će udruženje koje dodeljuje te nagrade pokušati da vrati svoj ugled u Holivudu nakon niza skandala.

Holivudsko udruženje stranih novinara, grupa koja glasa o dobitnicima Globusa, objavila je da će Marfi dobiti nagradu Cecil B. DeMille, kako bi se proslavio njegov doprinos svetu zabave.

Marfi (61) bio je član glumačke postave u televizijskom šou programu „Saturday Night Live“ i glumio je u filmovima kao što su „Beverly Hills Cop“, „The Nutty Professor“, „48 Hours“ i „Dreamgirls“.

Prethodni dobitnici nagrade bili su Opra Vinfri, Meril Strip, Sofija Loren, Tom Henks, Džejn Fonda i Robert De Niro.

Adam Sendler nas je nasmejao i rasplakao do suza

Profimedia
 

Američki glumac i komičar Adam Sendler dobitnik je nagrade "Mark Tven" koja će mu biti uručena na gala svečanosti, uz učešće najvećih komičarskih imena, 19. marta 2023. godine, saopštio je Kenedi centar.

- Adam je stvorio likove koji su nas nasmejali, rasplakali i nasmejali do suza. Radujemo se što ćemo proslaviti njegovu karijeru na svečanosti koja će sigurno okupiti najbolje u komediji i obezbediti smeh - navela je predsednica Kenedi centra Debora F. Rater.

Prema njenim rečima, Sandler je zabavio gledaoce tokom tri decenije svojim filmovima, među kojima su "Matorani", "Mali diktator" i "Slučajni parnteri",  muzikom, ali i kao omiljeni član emisije televizijske "Subotom uveče uživo".

U Kenedi centar u svom sedištu dodeljuje nagradu nazvanu po čuvenom američkom piscu Tvenu, piscu romana "Doživljaji Toma Sojera" i "Doživljaji Haklberi Fina", a dosadašnji dobitnici koji su na njemu sličan način uticali na američko društvo bili su komičari Bili Kristal, Edi Marfi, Vil Ferel, Tina Fej i drugi.

Dejvid Finčer je vizionar

Profimedia
 

Američki reditelj Dejvid Finčer dobitnik je počasnog Cezara koji će mu biti uručen na svečanosti dodele najznačajnih francuskih filmskih nagrada 28. februara u Parizu, najavila je danas Akademija Cezar.

Finčer je vizionar i jedan od retkih filmskih stvaralaca čija je čitava filmografija postala kultna tokom godina, navela je francuska akademija, dodavši da su njegovi filmovi "hipnotički, intelektualni i uticali su na toliko umetnika".

- Šokirao nas je sa "Sedam", držao na ivici sa "Igrom" i ponovo udario "Borilačkim klubom". Sa "Zodijakom", "Društvenom mrežom", "Iščezlom" ili "Mankom" krši ustaljene kodove i dobija oduševljene međunarodne kritike - kaže se u saopštenju.

Počasnog Cezara za dostignuća u filmskoj umentosti dobili su, između ostalih,  Kejt Blanšet, Penelopa Kruz, Robert Redford i Džordž Kluni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike