Muzika iz kultnih filmova i jedno posebno iznenađenje: Prvi koncert Beogradske filharmonije u ovoj godini

10.01.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Orkestar predvodi Gabrijel Felc u jednom od najzahtevnijih programa u sezoni

Muzika iz kultnih filmova i jedno posebno iznenađenje: Prvi koncert Beogradske filharmonije u ovoj godini
Gabrijel Felc - Copyright Promo/M. Đoković

Beogradska filharmonija nastavlja sezonu “Na dobrom putu”, a na prvom koncertu u 2023. godini svojim repertoarom publiku “vodi” u Budimpeštu, u petak, 13. januara, na Kolarcu, od 20 sati. Orkestar predvodi filharmonijska zvezda, šef-dirigent Gabrijel Felc i to u jednom od najzahtevnijih programa u sezoni.

Promo/M. Đoković
 

Nakon ludih novogodišnjih koncerata za kraj 2022. godine, Filharmonija otpočinje drugo poluvreme koncertne sezone koja oslikava različite svetske metropole kroz 400 godina istorije muzike.

Putovanje u Budimpeštu

Tako će se ovog petka, publika “naći” u Budimpešti, prestonici iz koje su potekli brojni velikani i gde su nastajala važna muzička dela. Koncert započinje uz klasičnu eleganciju Hajdnove simfonije br. 81, koja je nastala na dvoru Esterhazija u Austro-Ugarskoj gde je kompozitor službovao trideset godina. U mađarskom Versaju, Hajdn je stvorio veliki broj dela prvenstveno namenjenih izvođenjima na dvorskim koncertima.

Promo/Sophia Hegewald
 

Nakon dvorske atmosfere, sledi nešto sasvim drugačije - tenzična Muzika za gudače, perkusije i čelestu Bele Bartoka, koja je svoj život nastavila u filmovima poput „Biti Džon Malkovič“ i Kjubrikovom „Isijavanju“.

Jedan od najtežih programa

Neobična kombinacija instrumentalnih boja, kao i sam tretman gudačkog orkestra, rezulitrali su remek-deom koje obiluje majstorstvom u detaljima orkestarskog pisma. Zbog misteriozne atmosfere, ova muzika je našla svoje mesto u pomenutim filmovima, a Gabrijel Felc tvrdi da je ovo jedan od najtežih programa koji će filharmonijski orkestar izvesti u ovoj sezoni.

Promo/M. Đoković
 

Program zaokružuju Prelidi Franca Lista, koji ilustruju razvoj čoveka od najranije mladosti do zrelosti, a delo je često percipirano i kao skica autorove muzičke autobiografije. Prelidi se sastoje od pet odseka koji se mogu tumačiti kao Pitanje, Ljubav, Oluja, Pastoralni mir i Bitka i pobeda.

Nakon veličanstvene Budimpešte, Beogradska filharmonija ostaje pod palicom voljenog Felca do kraja januara, a muzička “putovanja” se nastavljaju ka Pragu i Varšavi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike