U jednom momentu nešto se začulo iza scene: Spektakularni koncert Jovana Kolundžije na Kolarcu (FOTO)

23.12.2022

08:45

0

Čuveni maestro je priredio zanimljivo muzičko veče u pratnji orkestra “Gudači Svetog Đorđa” koji slave važan jubilej - 30 godina karijere

U jednom momentu nešto se začulo iza scene: Spektakularni koncert Jovana Kolundžije na Kolarcu (FOTO)
Koncert Jovana Kolundžije na Kolarcu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Istaknuti umetnik na violini Jovan Kolundžija održao je sinoć tradicionalni koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Čuveni maestro je priredio zanimljivo muzičko veče u pratnji orkestra “Gudači Svetog Đorđa” koji slave važan jubilej - 30 godina karijere.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Repertoar je bio u znaku romantike i kompozitora Žan-Mari Leklera, Sen-Sansa, Čajkovskog, Šostakoviča, Vivaldija, Edvarda Griga i Frica Krajslera.

Pre početka programa, ispred "Gudača Svetog Đorđa" publici se obratio violista Ljubomir Milanović rekavši da ansamblu veoma znači obeležavanje tri decenije postojanja i to baš na sceni Kolarca, gde su nastupali prvi put upravo sa Kolundžijom pre 30 godina.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Najlepša dela velikana klasike

Publika je aplauzom dozivala Kolundžiju koji se čuo iza scene kako muzicira na violini, a onda se sa osmehom pojavio na bini, uz oduševljenje svih prisutnih.

Virtuoz  je započeo muzičko putovanje izborom najlepših dela velikana klasike, te je prvi bio Žan-Mari Lekler, njegova "Sonata D dur za violinu i klavir",  aranžirana za gudački orkestar. Veoma brzo ansambl i solista prebacili su se na Frica Krajslera i delo "Tempo di minuetto".

Kolundžija je osam relativno kratkih kompozicija, gde nema praznog hoda, ni padova u ritmu, već se sve prati gotovo u jednom dahu, izveo izuzetno dinamično, kao pozorišni komad.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Naredne dve kompozicije prošle su bez maestra. "Koncert u G duru za gudački orkestar" sa tri stava ("Presto", "Adagio", "Allegro") Antonija Vivaldija i "Holberg svita za gudače" Edvarda Griga, takođe u tri stava.

Usledila je kratka pauza i Jovan Kolundžija se vratio na scenu sa svojom violinom „Pjetro Gvarneri“ iz Venecije, koja datira još iz 1754. godine. Onda se ponovo posvetio austrijskom kompozitoru Fricu Krajsleru kroz novi izazov, triptih - "Radost ljubavi", "Muke ljubavi" i "Lepi ruzmarin".

"Gudači Svetog Đorđa" su zatim podarili publici "Valcer iz serenade za gudače" Petra Iljiča Čajkovskog i Šostakovičev "Valcer br. 2 za gudače".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Vrhunac večeri

Za kraj zvaničnog dela koncerta, Kolundžija je odabrao francuskog autora Kamija Sen-Sansa i delo "Introdukcija i Rondo kapričozo za violinu i gudače".

To je bio vrhunac večeri, kada je umetnik dobio i najveći aplauz.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Kolundžija je van planiranog repertoara izveo filmsku muziku, dve kompozicije iz italijanskog ostvarenja "Cinema Paradiso", reditelja Đuzepea Tornatorea.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike