Tuđmanovi zločini se ne spominju: Njujork tajms „sahranio“ film „Bilo jednom u Hrvatskoj“ (VIDEO)

08.01.2023

16:01

1

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje je opisano kao pokušaj "izglađivanja imidža balkanskog lidera"

Tuđmanovi zločini se ne spominju: Njujork tajms „sahranio“ film „Bilo jednom u Hrvatskoj“ (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ugledni časopis Njujork tajms pisao je o angažmanu kontroverznog glumca Kevina Spejsija u filmu hrvatskog reditelja Jakova Sedlara o Franji Tuđmanu, opisujući ovo ostvarenje kao pokušaj "izglađivanja imidža balkanskog lidera".

Film "Bilo jednom u Hrvatskoj" premijeru je imao prošlog leta u Zagrebu, a prvobitno je zamišljen kao igrani film prema scenariju Hrvoja Hitreca, premda se Sedlar na kraju odlučio za igrano-dokumentarni film u kojem jedinu ulogu igra Spejsi.

Kevin Spejsi/Profimedia
 

Film nikada neće biti hit

Tajms u uvodu napominje da film "o ukočenom bivšem lideru male balkanske zemlje nikada neće biti hit na svetskim blagajnama", ali da je reditelj "koji je postao miljenik desničarske hrvatske kinematografije" pronašao način da privuče pažnju kroz angažman Kevina Spejsija, prenosi klix.ba.

Premda je Holivud okrenuo leđa osuđivanom seksualnom prestupniku magazin navodi da ga "nova kinematografska počast nacionalističkom vođi gura u prvi plan".

Dalje se ističe da 90-minutni film slavi prvog hrvatskog predsednika, pokojnog Franju Tuđmana, vođu kojeg obožavoci poštuju kao balkanskog Džordža Vašingtona, ali ga neprijatelji vide kao etnonacionalističkog fanatika.

Profimedia
 

Spejsi i Tuđman nepravedno klevetani

Voren Cimerman, koji je bio američki ambasador u Jugoslaviji dok se zemlja raspadala, upozorio je u depeši Vašingtonu iz 1992. godine da je izbor Tuđmana za predsednika Hrvatske u maju 1990. doveo na vlast "uskogrudi, kripto-rasistički režim" koji je, u tandemu sa Slobodanom Miloševićem iz Srbije, oslobađao "nacionalizam, balkanskog ubicu".

- To što Spejsi glumi Tuđmana, "zasigurno će pomoći" da se probije zid onoga što je u najboljem slučaju ravnodušnost javnosti, a u najgorem, žestoko neprijateljstvo prema čoveku koji je vodio bitku za Hrvatsku nezavisnost - rekao je reditelj Jakov Sedlar, dodajući da Tuđman, koji je preminuo 1999. godine, "nije bio nacionalista, već patriota, apsolutno pozitivna ličnost".

Spejsi, dvostruki dobitnik Oskara i rediteljev prijatelj je "apsolutno nevin", smatra Sedlar i ističe da su i glumca i Tuđmana nepravedno klevetali.

Profimedia
 

O Tuđmanovim zločinima se ne govori u filmu

"Novi film gospodina Sedlara čini malo truda da pruži punu i uravnoteženu istoriju. Izbegava bilo kakvo spominjanje zločina počinjenih pod vodstvom gospodina Tuđmana, poput napada na bosanske civile, etničkog čišćenja nekada velike srpske manjine u Hrvatskoj i rušenja mosta iz 16. veka u bosanskom gradu Mostaru 1993. godine. Preskače njegov domet ekstremnim nacionalistima koji su tokom Drugog svetskog rata bili vezani sa ustašama, fašističkom grupom čija je brutalnost šokirala čak i neke nemačke naciste", piše dalje u tekstu Njujork tajmsa.

Magazin na kraju izdvaja podeljene reakcije hrvatskih kritičara (najčešće po političkoj liniji) i zaključke da je ipak Spejsijev nastup najbolji deo filma za koji Sedlar tvrdi da nije propaganda već samo njegov "pogled".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike