Benedikt Kamberbač pred sudom zbog greha svojih predaka: Mračna porodična tajna iz prošlosti

05.01.2023

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Porodica slavnog glumca bi mogla da se suoči sa zahtevom za naknadu štete zbog istorijskih veza sa ropstvom

Benedikt Kamberbač pred sudom zbog greha svojih predaka: Mračna porodična tajna iz prošlosti
Benedikt Kamberbač - Copyright Promo/MCF

Britanskog glumca Benedikta Kamberbača navodno bi moglo da čeka suđenje na Barbadosu zbog robovlasničke prošlosti njegove porodice. Strani mediji javljaju kako su njegovi preci imali plantažu šećerne trske na tom ostrvu, gde su pobune robova okrutno ugušene u krvi.

Zbog toga bi tamošnja vlast mogla da pokrene istragu, a prema navodima medija, postupak je u “najranijoj fazi”. Neimenovani visoki funkcioner na Barbadosu ne poriče da bi porodica Kamberbač mogla da se suoči sa zahtevom za naknadu štete zbog istorijskih veza sa ropstvom na ostrvu, piše Sky News, prenosi cdm.me.

Promo/MCF
 

Na plantaži njegovih predaka radilo 250 robova

Robovlasnička pozadina priče o njegovoj porodici započela je s njegovim sedmim pradedom Džošuom Kamberbačom, koji je 1728. godine kupio plantažu Kleland na severu Barbadosa i započeo sa tada unosnim uzgojem šećerne trske.

Na plantaži je radilo 250 robova, a rad je bio fizički naporan. Poslednji robovi oslobođeni su 105 godina nakon kupovine plantaže, kada je Britansko Carstvo ukinulo ropstvo. Parlament je 1833. usvojio zakon o ukidanju ropstva, koji je ukinuo trgovinu ljudima i izrabljivanje u većem delu Britanskog Carstva.

Benedikt Kamberbač Promo/MCF
 

Glumio je robovlasnika u filmu „Dvanaest godina ropstva“

Zanimljivo je da je Benedikt Kamberbač glumio u filmu “Beskrajna milost”, odnosno u biografiji Vilijama Vajlberforsa, vođe britanskih abolicionista, u kojoj je tumačio ulogu njegovog prijatelja, plemića i političara Vilijama Pita. Da ironija bude veća, prihvatio je ulogu robovlasnika Vilijama Forda u Oskarom nagrađenom filmu “Dvanaest godina ropstva”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike