Veliki jubileji domaćih filmova: Dve decenije "Profesionalca" i 40 godina "Balkan ekspresa"

07.01.2023

15:00

0

Posle Drugog svetskog rata jugoslovenska kinematografija je krenula sa "Slavicom"

Veliki jubileji domaćih filmova: Dve decenije "Profesionalca" i 40 godina "Balkan ekspresa"
Copyright FCS Printscreen/Youtube/Klasik Srbija/Filmski almanah/Slaviša Šestić

 U 2023. navršavaju se jubileji nekih od značajnih i gledanih jugoslovenskih i srpskih filmova, kao što su 60 godina "Desanta na Drvar", 50 "Sutjeske", 40 "Balkan ekspresa" i dve decenije "Profesionalca".

Posle Drugog svetskog rata jugoslovenska kinematografija je krenula sa "Slavicom" i "Živjeće ovaj narod" 1947. godine, da bi 1953. bilo snimljeno devet celovečernjih ostvarenja - od kojih se izdvaja pustolovni omladinski film "Sinji galeb" reditelja Branka Bauera rađen po romanu Tone Seliškara.

Jugoslavija je 1963. proizvela 17 filmova, među kojima je "Desant na Drvar" reditelja Fadila Hadžića, sa Ljubišom Samardžićem i Pavlom Vuisićem među glavnim ulogama, o nemačkom pokušaju da 1944. padobrancima uhvate vođu partizanskog pokreta Josipa Broza Tita.        

Promo / Jugoslovenska kinoteka
 

Pola veka "Kamiondžija"

Pola veka je prošlo od prikazivanja izuzetno gledane humorističke televizijske serije "Kamiondžije", koju je pratio i bioskopski film "Paja i Jare", u kome su dvojicu prostodušnih vozača nezaboravno igrali Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja.

Od partizanskih filmova 1973. se pojavio film "Mirko i Slavko" rađen po istoimenom stripu o ratnim doživljajima dvojice malih boraca, kao i "Bombaši" sa Batom Živojinovićem i Ljubišom Samardžićem.

Ipak, daleko značajniji je bio ratni spektakl "Sutjeska" reditelja Stipeta Delića upamćen kao jedan od najskupljih jugoslovenskih filmova, u kome je britanski glumac Ričard Barton tumačio ulogu Tita.

FCS
 

 "Žuta" snimljena pre 50 godina

U 50 godina staroj "Sutjesci" igrala je, pored Grkinje Irene Papas, zvezdana glumačka postava jugoslovenskog filma u kojoj su bili pored Samardžića i Živojinovića, Ljuba Tadić, Boris Dvornik, Milena Dravić, Neda Arnerić, Relja Bašić i brojni drugi.     

Pola veka je prošlo i od filma "Žuta", sa Ružicom Sokić u naslovnoj ulozi, koji je bio uz "Paju i Jareta" poslednje filmsko pojavljivanje tragično nastradalog glumca Aleksandra Gavrića, čuvenog po dva ostvarenja o Kapetanu Lešiju i ratnom remek delu "Marš na Drinu" (1964).

Četiri decenije "Balkan ekspresa"

Četiri decenije puni čitav niz gledanih filmova, poput "Balkan ekspresa" reditelja Branka Baletića i scenariste Gordana Mihića o grupi muzikanata švercera i prevaranata koji se pokušavaju snaći u vihoru Drugog svetskog rata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike