“Marš na Drinu” snimljen pre skoro 60 godina: Ko su dva jedina preživela glumca iz filma u kojem se prvi put psovalo

18.02.2022

17:45

0

Ostvarenje koje je velikim delom snimljeno tokom jubileja - pola veka Cerske bitke, napravljeno je i uz pomoć preživelih učesnika

“Marš na Drinu” snimljen pre skoro 60 godina: Ko su dva jedina preživela glumca iz filma u kojem se prvi put psovalo
Marš na Drinu - Copyright Printscreen/YouTube/Ово је Србија 1914

Film "Marš na Drinu" je najpoznatije ostvarenje na temu Prvog svetskog rata snimljeno u bivšoj Jugoslaviji (1964).  

U filmu je prikazan mentalitet srpskih vojnika i njihovih starešina koji potiču iz najrazličitijih slojeva srpskog društva. Na kraju filma, major Kursula, čiji je lik igrao glumac Ljuba Tadić, po prvi put u istoriji domaće kinematografije izgovara psovku.

Printscreen/YouTube/Ово је Србија 1914
 

Film je režirao Živorad Žika Mitrović. Ostvarenje koje je veliki delom snimljeno na pedesetogodišnjicu Cerske bitke, napravljeno je i uz pomoć preživelih učesnika.

U filmskoj podeli nalazi se čitava plejada velikih glumaca: Ljuba Tadić, Zoran Radmilović, Aleksamdar Gavrić, Dragomir Bojanić Gidra, Branko Pleša, Ljubiša Jovanović, Nikola Jovanović,...

S obzirom na to da je ovaj film snimljen pre skoro 60 godina, danas su još samo dva glumca živa: Husein Čokić i Ljubica Golubović.

Printscreen/YouTube/Ово је Србија 1914
 

Husein Čokić je jugoslovenski filmski i pozorišni glumac koji je rođen u Ključu 1931. godine. U filmu “Marš na Drinu” igra narednika.

Prvi put se pojavio u filmu “Kozara” 1962. godine, a glumio je i u “Sutjesci”, “Kozari”, “Osmoj ofanzivi” i “Valter brani Sarajevo”. Poslednji put se pojavljuje 1989. godine u filmu “Iskušavanje đavola” i od tada se povlači iz javnosti i teško je naći bilo koji relevantan podatak o njemu.

Kako se navodi u filmskoj enciklopediji, “s gorštačkom ekspresivnošću, ali diskretnom interpretacijom, ostvaruje zapažene uloge i u filmovima: " Marš na Drinu", "Deveto čudo na Istoku", "Ljubica" i dugim.

Printscreen/Facebook/Glumacke legende
 

Ljubica Golubović je rođena 1933. godine. Pored filma "Marš na Drinu", ostala je prepoznatljiva po ulogama u popularim serijama “Povratak otpisanih”, “Vruć vetar” - kao supruga magistra Čvorovića, i u “Pričama iz radionice" kao Filipovićeva žena. I za ovu glumicu danas je jako teško naći bilo koji relevantan podatak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike