Novi kutak sećanja na veliku Ružicu Sokić

14.12.2020

11:44 >> 17:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić (1934-2013) otvoren je danas u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat iz Beograda

Novi kutak sećanja na veliku Ružicu Sokić
Copyright Pritscreen youtube

U prisustvu svega petoro gostiju, poštujući sve mere Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na godišnjicu rođenja slavne glumice, govor je održao njen suprug, Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije „Ružica Sokić“.

– Ovo je veliki dan za sve nas – zvanično formiranje legata na kojem radimo već mesecima, kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce – obratio se prisutnima gospodin Lukić.

Zbog epidemiološke situacije posetioci će morati da sačekaju nekoliko meseci da uživo vide značajan deo Ružicine zaostavštine.

Pritscreen youtube

Današnji dan je ujedno i dan Fondacije „Ružica Sokić“ i dan kada se dodeljuje Godišnja nagrada „Ružica Sokić“ mladoj, talentovanoj glumici za zapažena glumačka ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni. Nagradu su do sada dobile glumice Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković.

Ipak, ove godine, zbog pandemije i svih nametnutih ograničenja svima, a posebno pozorišnoj sceni u celini, nagrada nije dodeljena, a umesto toga skromno, ali svečano, obeleženo je formiranje legata u “Adligatu”. U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u “Adligatu”, sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji, sva ostala građa.

Legat je formiran na inicijativu novinarke i glumice, suosnivača Adligata, Stevanke Češljarov, a ovim povodom je Fondacija „Ružica Sokić“ pripremila i poseban Prospekt – „Kulturno nasleđe Ružice Sokić“.

Ružica_Sokić/Stamp_of_Serbia

U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama, ali i nameštaj iz stana slavne glumice koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću, uredniku lista „Pravda“.

– Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, kao i važna nadogradnja “Adligatove” „Pozorišne zbirke“ – objašnjava Viktor Lazić.

Pritscreen /Youtube tv kopernikus

Antologijska glumica je tokom karijere bila veoma produktivna, odigrala je više od 400 uloga – 97 u pozorištu, 28 u TV dramama, 57 u TV serijama, 199 radio-uloga i 51 ulogu na filmu. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, posebno u savremenom repertoaru domaćih dramskih pisaca, pre svega Aleksandra Ace Popovića, i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije. Bavila se i pedagoškim radom tokom jednog kratkog perioda i vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti ”Braća Karić” (1996-2000).

Dobitnik je skoro svih filmskih i pozorišnih nagrada, od kojih su najznačajnije „Zlatna“ i „Srebrna arena“ na Filmskom festivalu u Puli, „Velika Žanka“, „Dobričin prsten“, „Zlatni ćuran“, „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“ i „Sterijina nagrada“. Sve one se sada mogu videti u “Adligatu”, kao svedočanstvo njenih trijumfa u karijeri.

Pritscreen /Youtube RTS

Tokom 2010. godine Ružica je objavila knjigu sećanja „Strast za letenjem“, a o njoj, kao veoma plodnoj pozorišnoj i filmskoj umetnici, objavljeno je pet knjiga. Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja Ministarstva kulture Republike Srbije, a Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, čime je određeno i mesto njene sahrane, 2013. godine, u Aleji velikana na Novom groblju.

Legat i protokol o saradnji sa Fondacijom „Ružica Sokić“ kvalitetnije će predstaviti izuzetno značajnu istorijsku građu u vezi sa životom i radom velike glumice, kao i vanserijskog kulturnog opusa kojim je zadužila Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: Renata Ulmanski: Glumica sa „sveskom za glumu“ – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike