Misteriozna noćna aukcija: Šta se dogodilo sa odlivkom ruke princeze Dajane sa venčanim prstenom (FOTO)

11.11.2022

10:00

0

Oskar Nemon, vajar iz Osijeka, imao je svoj atelje u Londonu

Misteriozna noćna aukcija: Šta se dogodilo sa odlivkom ruke princeze Dajane sa venčanim prstenom (FOTO)
Copyright Profimedia

Nakon što se po vodećim svetskim medijima najavljivalo da će skulptura hrvatskog vajara Oskara Nemona biti prodata za najmanje četrdeset šest hiljada dolara, a reč je o gipsanom odlivku ruke princeze Dajane, u poslednjem trenutku je povučena sa aukcije.

Skulpturu ruke, u punoj veličini, sa venčanim prstenom, prodaje aukcijska kuća Reeman Dansie u Eseksu.

Nemon je ovaj rad završio neposredno pre svoje smrti 1985. godine, a Dajana je bila njegov poslednji model.

Princeza Dajana/Profimedia
 

Na aukciji je ponuđeno više njegovih radova, među kojima su i oni sa motivima preminule britanske kraljice Elizabete II i Vinstona Čerčila sa kojim je bio blizak.

Ipak, ti radovi su na aukciji postigli mnogo manju cenu od one koja je bila predviđena za ruku princeze Dajane.

Reč je o izuzetno retkom i jedinstvenom delu

Dok je najavljivala prodaju, aukcijska kuća je napisala da je reč o delu koje je "izuzetno retko i jedinstveno", kako je rekao za CNN Džejms Grinter, koji je na čelu te kuće.

Oskar Nemon, vajar iz Osijeka, imao je svoj atelje u St. James Palaceu u Londonu, gde je i napravljen odlivak princezine ruke, dugačak 24 centimetra.

- Ono što dodatno daje na vrednosti ove ruke je činjenica da je nastala tokom njenog života i u saradnji sa Dajanom - navela je aukcijska kuća.

Profimedia
 

Kao razlog povlačenja sa aukcije navodi se da su se oni koji prodaju rad predomislili.

Nemonova skulptura bila je u vlasništvu vajarke Karin Čerčil, koja je bila njegova asistentkinja, a iako se često o tome nagađalo, sa Vinstonom Čerčilom, uprkos istom prezimenu, nije bila u srodstvu.

Na aukciji, koja se odvijala tokom dve noći, prodato je još desetak radova ovog umetnika.

Najvišu cenu - osam hiljada funti, postigao je odlivak desne ruke Vinstona Čerčila, dok je bista nekadašnje premijerke Margaret Tačer prodata za šest i po hiljada funti.

Ko je bio Oskar Nemon

Na aukciji pod nazivom "Royalty, Fine Art and Antiques" našlo se još mnogo predmeta, među kojima i božićna čestitka koju je potpisala kraljica Elizabeta II.

Oskar Nemon je neposredno uoči Drugog svetskog rata otišao u Veliku Britaniju i postao omiljeni vajar kraljeva, kraljica i premijera.

Rođen je u Osijeku, bio je jevrejskog porekla, a gotovo cela njegova porodica stradala je u Holokaustu. Otac mu je bio Mauro Neumann, vlasnik fabrike hemijskih proizvoda. Umro je rano, a majka i brat su ubijeni u Jasenovcu. Oskar je kasnije promenio prezime u Nemon.

Profimedia
Oskar Nemon i Maragret Tačer

Studirao je prvo u Beču, a potom na Kraljevskoj akademiji u Briselu. Njegov talenat je rano prepoznat pa je proglašen za najboljeg studenta. Prvo je radio u nadrealističkom stilu, ali tih dela više nema jer su nacisti takvu umetnost smatrali "degenerativnom".

U njegov talenat verovao je i Ivan Meštrović.

Oženio se Patriciom Villiers-Stuart, britanskom aristokratkinjom čija je porodica bila protiv toga, pa su čak pisali da je reč o špijunu i tražili da se protera iz Engleske. Pisalo se i kako su Čerčilove sestre u njega bile zaljubljene.

Nakon njegove smrti princeza Dajana je Nemonovoj ćerki poslala pismo saučešća napisano na nekoliko stranica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike