Na setu filma „Vera“ o srpskoj Mata Hari: Događaj koji je promenio Beograd u septembru 1938.

07.06.2022

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Prema svedočanstvima Radivoja Lole Đukića, rekonstruisani su prvi dani televizije u Srbiji

Na setu filma „Vera“ o srpskoj Mata Hari: Događaj koji je promenio Beograd u septembru 1938.
Jovana Stojiljković u filmu "Vera" - Copyright Promo/RTS

Snimanje filma i televizijske serije „Vera“ ovih dana nastavljeno je na Beogradskom sajmu. Debitantski film Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković inspirisan je životom Vere Pešić, mlade žene, koja je za vreme Drugog svetskog rata bila višestruki tajni agent.

Jovana Stojiljković Foto:Nebojša Babić
 

Ekipa filma i serije “Vera” vratiće nas je u davni septembar 1938. godine, kada je televizija stigla u Beograd. To čudo tehnike bilo je glavna atrakcija drugog Jesenjeg sajma koji je posetilo dve stotine hiljada ljudi. 

Autentične reklame i natpisi, oldtajmeri i kostimi na setu su dočarali atmosferu sajamskog paviljona i predstavljanje prvog eksperimentalnog televizijskog programa. U ulozi prezentera televizije pojavio se voditelj Kulturnog dnevnika RTS-a Dragan Vučelić.

- Rekreirali smo scenu prve demonstracije televizije u Beogradu 1938. Naročito je zanimljivo to što smo se koristili svedočanstvima koje je ostavio Radivoje Lola Đukić u svojim memoarima, jedan od osnivača Televizije Beograd koji je zaista bio prisutan te 1938. godine na Sajmu i video tu prvu demostraciju televizije. Potrudili smo se da sve bude autentično - ističe Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista.

printscreen/fil.bg.ac.rs
 

Radnja filma obuhvata period neposredno pre Drugog svetskog rata i tokom njega. Reč je o špijunskom trileru sa elementima melodrame, iz perspektive Vere Pešić - „srpske Mata Hari“ - koja je sa 19 godina došla iz Leskovca u Beograd i ubrzo postala saradnica jugoslovenske, nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe.

- Pored svoje pameti i brzine bila je jako hrabra. Koliko je donosila dobre, donosila je i loše odluke, kao i neke koje nisu bile dobre za nju. Najzanimljivije mi je to što u scenariju ne postoji jedna linija tog lika, nego je višeslojno i daje joj na autentičnosti. Posebno imam odgovornost što je Vera Pešić postojala, dakle nije fiktivni lik - napominje glumica Jovana Stojiljković.

Jovana Stojiljković kao Vera Pešić Promo/RTS
 

Uz Stojiljkovićevu glavne uloge tumače Petar Zekavica i Nikolo Kojo, a projekat se realizuje uz podršku Radio-televizije Srbije i Filmskog centra Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike