Jedna devojka je počela da skida džemper: Kako je sprečen napad na Van Gogove i Gogenove slike u Parizu

02.11.2022

12:30

1

Od juna meseca ekološki aktivisti iz Velike Britanije, Nemačke i Italije izveli su niz napada na umetnička dela u galerijama i muzejima širom Evrope

Jedna devojka je počela da skida džemper: Kako je sprečen napad na Van Gogove i Gogenove slike u Parizu
Aktivistkinja pokreta Just Stop Oil - Copyright Profimedia

Muzej Orsej u Parizu saopštio je da su aktivisti grupe "Just Stop Oil" pokušali da bace "tečnu supstancu" na jednu od njihovih slika prošlog četvrtka, ali ih je obezbeđenje na vreme zaustavilo.

Osoblje muzeja na vreme je primetilo da jedna devojka skida džemper ispod kog je nosila "Just Stop Oil" (Samo zaustavite naftu) majicu i da se približava čuvenom autoportretu Van Goga iz 1889. godine. Radnik obezbeđenja joj je brzo prišao, što je devojku navelo da požuri ka drugoj slici, umetnika Pola Gogena, planirajući da je polije supom koju je krila u flašici.

Autoportret Vinsenta Van Goga/Profimedia
 

Međutim, ona je u tome sprečena, ali je zajedno sa pratiocima koji su planirali da snimaju diverziju, odmah napustila muzej, pre nego što su čuvari stigli da pozovu policiju.

Nakon pokušaja napada, francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak u razgovoru za Le Parisien je osudila postupak aktivista.

- Kako briga o klimi može da dovede do želje za uništavanjem umetničkih dela? To je apsolutno apsurdno - rekla je Malak, pozvavši muzeje na "pojačanu budnost".

Od juna meseca ekološki aktivisti iz Velike Britanije, Nemačke i Italije, izveli su niz napada na umetnička dela u galerijama i muzejima širom Evrope. Pored Van Gogovih "Suncokreta", na meti su bili i Moneovi "Plastovi sena", Vermerova "Devojka sa bisernom minđušom", "Kola sa senom" Džona Konstabla i mnoge druge čuvene slike. Do sada nijedna slika nije pretrpela oštećenja, zahvaljujući staklenoj zaštiti.

Profimedia
 

Pokret "Just Stop Oil" osnovan je u aprilu 2022. ali su svoje performanse aktivnije počeli da izvode nakon požara širom Evrope, za koje se smatra da su izbili zbog zbog rekordno visokih temperatura.

Većinu akcija izveli su u Velikoj Britaniji, ali imaju ogranke širom Evrope. Na njihovom sajtu stoji da je njihov cilj okončavanje upotrebe i proizvodnje fosilnih goriva.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

"Dozvoljavanje eksploatacije novih resursa nafte i gasa u Velikoj Britaniji je opscena i genocidna politika koja će pobiti našu decu i čovečanstvo osuditi na propast. To jednostavno mora da prestane. Ako nastavimo ovim putem, to će uništiti porodice i zajednice. Suočićemo se sa glađu i ubijanjem milijardi siromašnih i izdaćemo našu decu i njihovu budućnost", stoji na sajtu ovog pokreta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike