Lažnom krvlju na Lotrekovog „Klovna“: Još jedan napad na čuvena remek-dela

02.11.2022

06:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Slika nije oštećena, aktivista se, kao i u ranijim slučajevima, zalepio za zid, a zatim je priveden u policiju

Lažnom krvlju na Lotrekovog „Klovna“: Još jedan napad na čuvena remek-dela
Copyright Profimedia

Slika čuvenog francuskog umetnika Anrija de Tuluz-Lotreka "Klovn" još jedno je u nizu poznatih remek-dela koje se našlo na meti aktivista. Ovog puta polivena je lažna krv u muzeju u Berlinu.

Slika nije oštećena, aktivista se, kao i u ranijim slučajevima, zalepio za zid, a zatim je priveden u policiju.

- Šokiran sam ovim besmislenim napadima na umetnost. Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo kolekciju od ovakvih akcija koje nemaju veze ni sa klimatskim promenama, ni sa politikom - izjavio je direktor Pruske fondacije za kulturnu baštinu Herman Parcinger, prenosti Artnews.

Profimedia
 

Najnoviji incident je sličan sa klimatskim akcijama grupe „Letzte Generation“, koja je nedavno bacila krompir pire na sliku Kloda Monea. Njihova taktika zasniva se na protestima koje vodi britanska grupa „Just Stop Oil“, koja je privukla pažnju jer su se njeni aktivisti lepili za slike.

Podsetimo, članovi „Just Stop Oil“ bacili su supu od paradajza na „Suncokrete“ Vinsenta Van Goga u Nacionalnoj galeriji u Londonu, dok je prošle nedelje jedan od njihovih aktivista pokušao da zalepi glavu za Vermerovu „Devojku sa bisernom minđušom“, dok je drugi demonstrant pokušao da je polije crvenom tečnošću.

Profimedia
 

Incident u Berlinu dogodio se istog dana kada su se članovi „Poslednje generacije“ zalepili za rukohvate pored skeleta dinosaurusa u berlinskom Prirodnjačkom muzeju. Grupa je u saopštenju navela da, „baš kao dinosaurusi tada, nama prete klimatske promene koje ne možemo da izdržimo. Ako ne želimo da vidimo da nam preti izumiranje, moramo da delujemo sada.“

Za oba slučaja u Berlinu su podnete tužbe za ometanje poseda i oštećenje imovine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Artnews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike