Da li će se umetnost oporaviti od pandemije? Najposećeniji muzeji u svetu

27.10.2022

12:30

0

Jedan grad na svetu zauzima čak četiri mesta među prvih deset

Da li će se umetnost oporaviti od pandemije? Najposećeniji muzeji u svetu
profimedia-0412622382 - Copyright Profimedia

London je jedini grad koji ima četiri muzeja među deset najposećenijih, a pred početak pandemije postao je muzejska prestonica sveta.

Zbog poražavajućih podataka tokom dve godine, u kojima su neki muzeji zatvarali svoja vrata, a drugi zvrjali prazni, prvenstveno zbog prestanka turističkih putovanja, i dalje su aktuelni podaci iz pretpandemijske 2019. godine, kada je pariski Luvr i dalje bio najposećeniji muzej sveta s čak 9,6 miliona posetilaca.

Zatim ga je sledio Nacionalni muzej Kine u Pekingu sa 7,4 miliona posetilaca, dok su na trećem mestu bili Vatikanski muzeji sa 6,9 miliona posetilaca.

Miloska Venera/Profimedia
 

Od mnogo zanimljivije od tri prva mesta, koja se zapravo ponavljaju iz godine u godinu, činjenica je da samo jedan grad na svetu ima čak četiri muzeja među deset najposećenijih na svetu.

To je London koji je upravo pred početak pandemije postao muzejska prestonica sveta, a sudeći po izložbama koje su tamo sada postavljene, jasno je da se londonski muzeji trude zadržati taj povlašćeni status na post-COVID karti sveta.

Tako je u British Museumu u toku velika izložba koja se bavi egipatskim hijeroglifima, a uz ploče s natpisima iz kojih su hijeroglifi odgonetnuti izložene su i brojne mumije koje poseduje ovaj muzej.

Vrlo zanimljivu izložbu nudi i Tate Modern, i to izložbu na koju najradije dolaze roditelji s decom.

Tamo izlaže Yayoi Kusama, a reč je o interaktivnom projektu koji svakog dana u muzeju dobije svoje novo ruho.

Profimedia
 

Naime, svakog jutra izložba počinje instalacijom potpuno belog stana, koji ima samo beli nameštaj, a posetioci uz ulaznicu za izložbu dobiju i šarene nalepnice koje mogu lepiti gde požele u toj belini.

U Tateu kažu da ih je i same iznenadila radost dece koja učestvuju u preobražaj te beline u more boja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike