Proglašeni najbolji na Beogradskom sajmu knjiga: Ravnopravno podeljena nagrada za izdavača godine

27.10.2022

15:05

0

Na najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji u regionu na posebnoj svečanosti su uručena priznanja

Proglašeni najbolji na Beogradskom sajmu knjiga: Ravnopravno podeljena nagrada za izdavača godine
sajam_knjiga_otavaranje_ - Copyright Otvaranje 65. Sajma knjiga ATA Images/Miloš Tešić

Nagradu za izdavača godine na Beogradskom sajmu knjiga danas su ravnopravno dodeljene "Prometeju" i "Pravoslavnoj reči", obe iz Novog Sada, saopštili su organizatori.

Stručni žiri glavnih nagrada Sajma je ocenio da je "Prometej", kao jedna od najuglednijih i najplodnijih srpskih izdavačkih kuća, između ostalog, prepoznatljiv po izuzetnim monografijama i sjajnim knjigama, sa bogatim izborom ilustracija.

Na svečanosti uručenja nagrada na Sajmu knjiga Nagradu za izdavački poduhvat godine dobio je Službeni glasnik za "Sabrana dela Franca Kafke" i "Sabrana dela Stanislava Krakova".

Po mišljenju Zlate Bojović, Anđelke Cvijić, Dragana Simeunovića i Bojana Jovića "Pravoslavna reč" je objavila mnogobrojne monografije "izuzetne grafičke i štamparske izrade, gradeći osoben izdavački identitet".

Sajam knjiga 24sedam
 

Povodom nagrade Službenom glasniku za sabrana dela Kafke i Krakova, u obrazloženju je posebno istaknuto da je ranije politički zabranjivani Krakov "predstavljen u najobimnijem izdanju kroz deset tomova", koje su sačinili poznavaoci njegovog dela.

Najbolji izdavač iz regiona je Akademija nauka Republike Srpske za ediciju "Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima", a iz dijaspore Matica srpska, Društvo članova iz Crne Gore za knjigu "Crna Gora kroz istorijska dokumenta - narod, jezik, država" Jovana B. Markuša.

Tanjug/Tanja Valić
 

Specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip pripale su Biblioteci grada Beograda za ediciju "Festovih 50", kući Darkvud za stripove "Korto Malteze" i "Modesti Blejz", "Čigoja štampi" za Biblioteku "Ortograf" I Književnoj opštini Vršac za 50 godina postojanja.

Nagrada za dečiju knjigu godine je pripala ediciji "Znamenite srpkinje iz pera knjjiževnica za decu" u izdanju Pčelice iz Čačka, pošto su autorke uspešno predstavile "simbiozu srpske kulture iz srpskog ženskog pera".

Promo/Pčelica
 

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu "Kulturna politika Kraljevine Jugoslavije 1918-1941" Ljubodraga Dimciha, u izdanju "FIlipa Višnjića".

Žiri je ocenio da je tom knjigom "obrađena studiozno i celovito kulturna politika Jugoslavije u međuratnom periodu" i dat potpuni uvid u sve vidove njenog kulturnog života.

Bojović je u ime žirija glavnih nagrada istakla da su iz velike ponude na Sajmu bili napravili izbor od oko stotinjak knjiga, a da im je potom glavni zadatak bio da se ni o koga ne ogreše.

Nagradu za najlepšu knjigu "Bogdan Kršić" dobio je serijal knjiga "Celokupna dela Branka Vučićevića" u izdanju Filmskog centra Srbije, u grafičkoj opremi Boruta Vilda.

Otvaranje 65. Sajma knjiga ATA Images/Miloš Tešić
 

Žiri u sastavu Jovan Čekić, Mirjana Lukić i Slavimir Stojanović Futro ocenio je da se radi o "monumentalnom ostvarenju dokumentarnom i kreativnom domenu", gde je Vild upotrebio životnu i profesionalnu zrelost.

Stručni žiri je pohvalio ukupni uttisak naslovnih strana "Arete" knjiga "koje predstavljaju dah svežine na sajmu".

Najlepša dečija knjiga je "Babaroga" izdavača Kreativni centar, autorke Jelene Živanović i ilustratora Borisa Kuzmanovića.

Promo/Kraetivni centar
 

"Knjiga je posebna, sveža i nadahnuta, u kojoj se majstorski kontroliše ilustratorski narativ", smatra žiri.

Specijalno prizanje za mladog dizajnera pripalo je Ani Petrović za "Stripoterapiju", u izdanju Kreativnog centra, kojaje uspešno sinhronizovala narativ sa stripovskom vizuelizacijom.

- Bio je jako težak zadatak, ima jako puno knjiga i izdanja, a vodili smo se važnošću samog književnog poduhvata. Imamo majstore i talente u našoj sredini - istakao je Stojanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike