Setne reči Dušana Kovačevića, „junakinja Kosmaja“ i sećanje na Batu Živojinovića: Otvoren 50. Sofest (FOTO)

05.07.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Do 10. jula biće prikazano 26 filmova u takmičarskom programu, tri van konkurencije, kao i četiri naslova za najmlađe posetioce

Setne reči Dušana Kovačevića, „junakinja Kosmaja“ i sećanje na Batu Živojinovića: Otvoren 50. Sofest (FOTO)
Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest

Sinoć je otvoren jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu uz tradicionalni vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, a tom prilikom su Nagrade za doprinos filmskoj umetnosti uručene renomiranim stvaraocima - scenografu Milenku Jeremiću, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, reditelju Zdravku Šotri i glumici Tanji Bošković.

Glumce, reditelje i producente dočekivali su predsedavajući Odbora festivala Živorad Milosavljević, umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, direktorka Centra za kulturu Sopot Dragana Čolić, kao i mnogobrojna publika.

Promo/Sofest
 

Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala, je rečima: „Mile Jeremić - istorija filma!“, najavio scenografa Milenka Jeremića koji je primajući nagradu za doprinos filmskoj umetnosti rekao:

- Počeo sam u prvoj polovini prošlog veka da se bavim ovim poslom, nikada nisam radio za nagrade, nikada priznanje nisam očekivao, ali sam veoma zahvalan za sve. Bez obzira na moje godine, ovo priznanje je mali vetar koji će da me tera još više nego što ste očekivali.

Nagrada za izuzetno stvaralaštvo i neprocenjiv doprinos filmskoj umetnosti koju je uručio Radosav Stevanović, doajen Filmskog festivala u Sopotu, dodeljena je scenaristi i reditelju, akedemiku Dušanu Kovačeviću. Kovačević je, uz zahvaljivanje, izjavio:

- Ovde sam bio pre 50 godina družeći sa Batom Živojinovićem i meni je čast što sam na jednom od naših najpopularnijih festivala dobio ovu divnu nagradu. Imam dvojako osećanje - jedno - što sam ovo doživeo, a drugo što sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Pomalo je neobična i priča da su mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove danas spomenici ili imaju nazive ulica. Lepše je bilo dok su bili živi - sa setom je govorio Kovačević.

Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest
 

U ime velikog autora Zdravka Šotre „Statuetu slobode“ primila je glumica Tamara Aleksić, dok se publici u Sopotu lično poklonila proslavljena glumica, „junakinja Kosmaja“ i još jedan ovogodišnji laureat - Tanja Bošković.

Proslavljena umetnica u svom vlasništvu većima jednu „Statuetu slobode“ koju je dobila 1982. kao najbolja glumica, za film „Balkan ekspres“. Uručujući joj novo priznanje Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, podsetio je da je Tanja Bošković njihova „komšinica iz Aranđelovca“, na šta se glumica duhovito nadovezala:

- Kao što ste čuli, ovu sam nagradu dobila „preko veze“. Pre 40 godina isto sam, kao i večeras, doletela iz Herceg Novog da bi primila „Statuetu slobode“. Ovu ću odmah da pokažem unučićima, da vide da moj život nije bio samo „bruka“, već je bilo i lepih stvari - našalila se glumica.

Živorad Milosavljević proglasio je festival zvanično otvorenim.

- O jubilejima se obično izgovaraju velike reči, ali nema potrebe za tim jer, osim retkih velikana, zbir mnogih malih dela talentovanih i vrednih ljudi stvara priloge, sećanja i čuvanja, stvara duhovnu i materijalnu kulturu jednog naroda ili naseobine bez obzira na njenu veličinu - izjavio je Milosvljević i pomenuo stvaraoce koji su svoj rad i talenat uložili u ovaj festival kao što su Dragovan Jovanović, Miomir Mikić Stamenković, Dobrica Jovanović i mnogi drugi.

Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest
 

Muzički užitak prisutnima je priredio sastav „Novi žitelji Kosmaja“ - orkestar Radeta Radivojevića sa solistima Žarkom Dančuom, Milicom Njegomir, Ivanom Milinkovićem, Mari Mari i Ognjanom Radivojevićem izvodeći popularne teme iz domaćih filmova i serija.

U iščekivanju otkrivanja spomenika velikanu našeg glumišta Bati Živojinoviću, koji će ovih dana biti postavljen ispred Centra za kulturu Sopot, njegov sin Miljko Živojinović podsetio je na značaj ovog festivala koji je njegov otac izuzetno voleo, a po kome je i jedna glumačka nagrada dobila ime.

- Na teritoriji Jugoslavije ovo je treći po trajanju festival, posle Pule i Niša. On je naša tradicija, znamenje, nešto što nam niko ne može osporiti. Ovaj datum će govoriti o tome gde se nalazi naš narod u filmskoj i kulturi uopšte. Pre nego što sam izašao na binu pomislio sam kako bi se moj otac danas osećao. Siguran sam da bi bio ponosan na ovoliku publiku, što govori o našoj duši, o negovanju tekovina koje smo ostvarili. Siguran sam da nas Bata gleda negde odozgo - rekao je Miljko kome su društvo pravile Batina ćerka Jelena i unuka Dina.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Publici je na otvaranju prikazan film „Toma“, a do 10. jula biće prikazano 26 filmova u takmičarskom programu, tri van konkurencije, kao i četiri naslova za najmlađe posetioce. O nagradama će odlučivati žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

U okviru proslave velikog jubileja, sinoć je u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu otvorena izložba plakata i fotografija Filmskog festivala u Sopotu pod nazivom „50“. Izložba je inspirisana raznovrsnim grafičkim materijalima – vizuelnim rešenjima, kao i fotografijama i isečcima iz štampe koji su nastali tokom pet decenija postojanja festivala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi