Milan Marić, Miloš Timotijević i Tamara Krcunović u teškoj drami o silovanju, osveti i manipulaciji (FOTO)

22.10.2022

09:30

0

Svako od njih može biti žrtva, progonitelj ili branitelj

Milan Marić, Miloš Timotijević i Tamara Krcunović u teškoj drami o silovanju, osveti i manipulaciji (FOTO)
viber_image_2022-06-17_09-38-12-628 - Copyright Predstava "Smrt i devojka" Promo/Miša Obradović/McCann

Predstava "Smrt i devojka" Arijela Dorfmana u režiji Nikole Ljuce biće premijerno izvedena večeras u Bitef teatru, najavila je juče autorska i glumačka ekipa na susretu sa medijima.

Ovaj komad je već imao premijeru ovog leta u Gradskom pozorištu Bečej i u Ustanovi kulture Ćuprija, koji su koproducenti predstave, a onda je ta poznata drama izvedena i na Beogradskom letnjem festivalu - Belef.

Glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Konferecnija za novinare povodom predstave "Smrt i devojka" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Upravnik Bitef teatra Miloš Latinović, književnik i dramaturg, istakao je da će ovo pozorište uvek davati podršku za nezavisnu scenu i ovakve projekte koji su okupili jedan manji tim kreativnih ljudi. Latinović je sve vreme bio moderator konferencije, jer se razgovor o predstavi neočekivano pretvorio u okrugli sto na kome su pokrenute mnoge osetljive, nezgodne, škakljive, pa i tabu teme.

- Oni su pronašli izuzetan projekat za sebe kakav je komad "Smrt i devojka" i videli u njemu svoj umetnički interes. Drago mi je da je premijera bila prvo u Bečeju i Ćupriji, i onda u Beogradu na ovogodišnjem Belefu, da i šira publika vidi ovako značajno delo - rekao je Latinović, koji je napomenuo da je glavna glumica Tamara Krcunović ovde bila i producent intimne teške drame, i da ona realizuje ozbiljno pozorište, a ne lake komercijalne komade za brzu zaradu.

Tamara Krcunović ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Bila sam već producent raznih svojih predstava, ali nekako nisam sebe isticala i u toj ulozi. Radim projekte čije me teme zanimaju, pokreću, ispunjavaju i veoma su mi važne. Onda takve komade spremam sa ljudima koji me inspirišu, kao što su Milan Marić, Miloš Timotijević i reditelj Nikola Ljuca, sa kojim sam već toliko sarađivala, i uvek nam je prijatno da zajedno radimo - istakla je glumica.

Delo je u žanru psihološkog trilera i drame gde dominiraju teme - osveta, seks, manipulacije, koje tekst istražuje na snažan i uzbudljiv način. Tekst iz 1991. godine praizvedbu je imao u Rojal Kort Teatru i kasnije na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa premijernom podelom koju su činili Glen Klouz, Džin Hekman i Ričard Drajfus. Pamti se i uspešan kamerni istoimeni film Romana Polanskog iz 1994. godine, u kome su glavne uloge igrali Sigurni Viver, Ben Kingsli i Stjuart Vilson.

Predstava "Smrt i devojka" Promo/Miša Obradović/McCann
 

- Gledala sam opus filmova Romana Polanskog i stigla do naslova "Smrt i devojka". Zastala sam i dalje nisam gledala, bilo mi je dovoljno. Bila sam uverena da je taj scenario u originalu pisan kao pozorišni komad, jer je sav u tom obliku, mali film, tri glumca, jedan prostor. Odmah sam videla Milana i Miloša u tim ulogama, podela mi se stvorila pred očima - rekla je Tamara Krcunović.

Radnja je sledeća: Paulina, bivša politička aktivistkinja, je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio. On to sve uporno negira, dok ona paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava. Tako publika ne zna kome da veruje od likova i ne zna se ko je gde u datom momentu na psihiloškom nivou, jer svako od njih može biti žrtva, progonitelj ili branitelj. Uloge su pomešane.

Predstava "Smrt i devojka" Promo/Čaba Mikuš
 

- Moja Paulina je žena koja je doživela traumu i ima dva cilja zašto to sve radi: da se oslobodi te traume i nastavi da normalno živi, kao i da postigne pravdu koju odavno traži. Ona je duboko zatvorena u toj traumi, taj diktatorski režim iz drame je i dalje tu, krivci šetaju slobodni. Kompleksna je uloga koju igram, jer je ogroman proces kroz koji ona prolazi u različitim fazama da bi se oslobodila - naglasila je Tamara i dodala da se njena junakinja nije ostvarila kao majka i da želi sa mužem da ima normalan odnos, ali da mora prvo da se suoči sa svojim mučiteljem.

Milan Marić u ulozi muža smatra da njegov lik daje komentar u vidu ideje pomirenja na širem planu posle velikog haosa u državi Čile u to doba, gde su izvršeni toliki zločini tokom 17 godina.

Milan Marić ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Taj period je zaista dug, uništeni su ljudski životi, čitave ideje uživanja u životu, snovi, odnosi, ljubavi, porodice, a 300.000 Čileanaca je pobeglo iz svoje zemlje. Moj lik predstavlja ideju pomirenja, pružanje ruke je negde taj prvi korak. S druge strane, on pristaje da bude na čelu tog procesa pomirenja, međutim, dešava mu se na ličnom planu da mu taj problem dođe u kuću, kada se to tiče osobe koju voli najviše na svetu - analizirao je Marić.

Glumac je ocenio da je lik advokata za ljudska prava u veoma teškoj situaciji kada preko puta njega sedi dželat, neko ko je silovao i mučio njegovu ženu u prošlosti.

- Treća stvar je poverenje, veoma osetljivo, što znači da verujemo žrtvi da je žrtva. Sudije i advokati obično i ne vole da se bave slučajevima silovanja, jer je ono najteže dokazivo, te bi ih najradije izbegli. Zato je drama danas toliko aktuelna i nakon 30 godina - podvukao je Marić, koji je nedavno imao takođe veoma kompleksnu i tešku ulogu u novoj premijeri JDP-a "Edip", prema Sofoklovoj tragediji.

Milan Marić ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Glumac je predstavio svoj lik u Dorfmanovom tekstu kao pravog eksperta u svom poslu za ljudska prava, koji želi pravnim putem da sve reši, a onda biva snažno emotivno uključen u ličnu dramu u svom domu.

Miloš Latinović je podsetio na potresnu domaću TV seriju "Banjica" gde su ti surovi dželati smatrali da samo rade svoj posao, sa čim se slaže i Miloš Timotijević.

- Moj lik razmišlja da li može da se izvuče iz toga i ne zna da li je vidljiv u sistemu. Ipak, nije priča o tome, nismo se time bavili. On traži opravdanje, kao i svi mi kad negde pogrešimo, imamo niz opravdanja zašto smo to uradili - izjavio je Timotijević.

Miloš Timotijević ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Glumac je rekao da u drami njegov lik negira da je to sve uradio napaćenoj junakinji, te se do samog kraja ne zna rasplet.

- Kao i službenik koji odlazi da izvrši pogubljenje u gasnoj komori, on smatra da je to bio njegov posao, ne smatra sebe krivim. Tako i moj lik, svi su oni ubeđeni da su samo odrađivali kako im je naređeno. Opet, ja sam ga tražio više na nivou žrtve, tako sam ga video - opisao je glumac.

Nikola Ljuca ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Reditelj Nikola Ljuca je ocenio da u pozorištima Srbije danas nedostaje više britanskih i američkih drama gde su izražene jake teme, likovi ili dramski naboji, kao što je "Smrt i devojka", gde je sve oštro, bolno i precizno.

- Teatar je ovde veoma provokativan, ali može biti i uzbudljiv, posebno što imamo psihološki triler gde se sve vreme pitamo kome od tri lika možemo da verujemo - zaključio je reditelj predstave "Smrt i devojka".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike