Seks, osveta i manipulacije: Marić, Krcunović i Timotijević u psihološkom trileru „Smrt i devojka“

17.06.2022

09:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Beogradska premijera predstave zakazana je za 28. jun u Bitef teatru

Seks, osveta i manipulacije: Marić, Krcunović i Timotijević u psihološkom trileru „Smrt i devojka“
viber_image_2022-06-17_09-38-12-628 - Copyright Predstava "Smrt i devojka" Promo/Miša Obradović/McCann

"Smrt i devojka" je redak primer psihološkog trilera na sceni. Osveta, seks i manipulacije su teme koje tekst istražuje na intenzivno uzbudljiv način. Lične drame i preispitivanja koje junaci doživljavaju je ono što publiku ostavlja bez daha, dok se tokom trajanja predstave stalno pitamo kome od njih troje da verujemo.

Tekst je napisan 1991. godine i praizveden u Rojal Kort Teatru u Londonu, a zatim i na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa zvezdanom premijernom podelom koju su činili Glen Klouz, Džin Hekman i Ričard Drajfus.

Predstava "Smrt i devojka" Promo/Miša Obradović/McCann
 

Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Arijel Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije. Sa svojim dramskim prvencem, Dorfman uspeva da spoji naizgled nespojivo - politički teatar i Brodvej.

Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku.

Tanjug/Zoran Žestić
 

1994. godine Roman Polanski je snimio i filmsku adaptaciju u kojoj su Sigurni Viver, Ben Kingsli i Stjuart Vilson tumačili glavne uloge.

Paulina, bivša politička aktivistkinja, je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Beogradska premijera predstave „Smrt i devojka“ je 28. juna u Bitef teatru, u okviru Belef festivala, a od oktobra će se redovno igrati redovno na sceni Bitef teatra.

Režija potpisuje Nikola Ljuca, a glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Foto/24sedam
 

Scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitorka Janja Lončar. Produkciju potpisuje Red rad i disciplina, a koprodukciju Gradsko pozorište Bečej, UK Ćuprija, Belef i Bitef.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike