Bez gole Brižit Bardo: Scenario za kultni film „Prezir“ prodat za pola miliona dolara (FOTO/VIDEO)

22.10.2022

05:01

0

Rukopis se sastoji od 59 stranica ispisanih penkalom i 24 kucane stranice, koje su prepune komentara i ispravki ispisanih rukom čuvenog reditelja Žan-Lika Godara

Bez gole Brižit Bardo: Scenario za kultni film „Prezir“ prodat za pola miliona dolara (FOTO/VIDEO)
profimedia-0557157265 - Copyright Film "Prezir"/Profimedia

Rukopis scenarija filma „Prezir“ Žan-Lika Godara, koji je pripadao Brižit Bardo, prodat je posle nešto više od mesec dana od smrti gospodara francuskog Novog talasa, za 408.000 dolara, objavila je aukcijska kuća Kristis.

Rukopis se sastoji od 59 stranica ispisanih penkalom i 24 kucane stranice, koje su prepune komentara i ispravki ispisanih rukom francusko-švajcarskog reditelja.

Film "Prezir"/Profimedia
 

Sadrži i belešku italijanskog pisca Alberta Moravije, čiji je roman adaptiran u scenario, ali i beleške aktera: Brižit Bardo, Mišela Pikolija, Džeka Palansa i reditelja Frica Langa, koji se pojavljuje u sopstvenoj ulozi.

Film "Prezir"/Profimedia
 

Aukcijska kuća Kristis scenario je provobitno procenila na iznos od 115 do 180 hiljada dolara, a na kraju je dostigao 408.000 dolara, uključujući troškove.

„Ovo je kompletan rukopis prve verzije filma, bez golišavih scena koje je reditelju nametnula američka produkcija filma, među kojima je legendarna uvodna scena, između Mišela Pikolija i Brižit Bardo, precizirala je aukcijska kuća prilikom objavljivanja prodaje.

Film "Prezir"/Profimedia
 

To je jedina poznata rukopisna verzija scenarija ovog filma objavljenog 1963. godine, koji je pripadao Brižit Bardo pre nego što ga je prodala svom prijatelju fotografu Gilanu Disaru, poznatom kao Džicki.

Jedan od monumentalnih umetnika svetske kinematografije, Žan-Lik Godar preminuo je 13. septembra u 91. godini života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike