Serija o Džefriju Dameru otvorila stare rane: Kako je okoreli monstrum uhvaćen posle 17 ubistava i zašto se sada podigla velika bura?

29.09.2022

07:13

0

Autor: N. Pavlović

Koliko serija o krvoločnim ljudima nam je potrebno?

Serija o Džefriju Dameru otvorila stare rane: Kako je okoreli monstrum uhvaćen posle 17 ubistava i zašto se sada podigla velika bura?
damer - Copyright AP Photo/Milwaukee Journal/Pool/Alan Y. Scott

Netfliks je još jednom zadovoljio opčinjenost američke publike serijskim ubicama i krvavim kriminalnim pričama tako što je počeo sa emitovanjem serije o monstrumu Džefriju Dameru.

Iako je serija "Monster: The Jeffrey Dahmer Story" odmah izbila na prvo mesto najgledanijih naslova, porodice pojedinih žrtava su negodovale jer je ova priča produbila stare rane.

Kako se navodi, Netfliks ih uopšte nije obavestio da će se snimati priča i Dameru i njegovim žrtavama niti su bili konsultovani. 

Kada su videli inserte iz serije, ponovo su proživeli traume.

Rođak Erola Lindsija, Damerove 11. žrtve, na Tviteru je kritikovao novu seriju.

Lindsi je imao 19 godina kada je nestao, a navodno ga je Damer namamio ponudom da će ga za novac slikati kako pozira nag.

- Ne govorim nikome šta da gledaju, znam da su krimi-emisije veoma popularne, ali ako vas zaista zanimaju žrtve, moja rođaka je pobesnela. Traumatično je prolaziti kroz sve to iznova i iznova. Koliko filomova/serija/dokumenataraca su nam potrebni? - napisao je Erik Tulu iz Čikaga čija je rođaka Rita Izbel prikazana u seriji.

"Ne treba mi serija, sve sam to sama doživela"

- Kada sam videla delove serije, zasmetalo mi je, pogotovo kada sam videla sebe. Da ne znam ništa, pomislila bih da sam to ja. Kosa joj je bila poput moje, nosila je istu odeću. Zato je izgledalo kao da ponovo proživljam sve to. Vratilo je sva osećanja koja sam tada osećala.

Niko me nije kontaktirao povodom serije. Mislim da je Netfliks trebalo da pita da li nam smeta da se ovakva serija napravi. Nisu me ništa pitali, samo su je snimili. Ne želim novac, i o tome se ovde radi, Netfliks hoće da zaradi. I mogla bih da razumem da deo novca hoće da daju porodicama žrtava - rekla je Rita Izbel dodavši da nema potrebe da gleda seriju jer je već sve to i sama doživela.

Kako je napomenula, brata Erola će uvek pamtiti pogotovo jer je iza sebe ostavio i ćerku.

- Kada pomislim na njega, pomislim kakav je šaljivdžija bio i mislim da bi cenio što se i dalje zauzimam za njega sve do mog poslednjeg daha. On zna da sam i dalje tu za njega - zaključila je.

Damer je silovao, ubio i raskomadao najmanje 17 muškaraca u Milvokiju između 1978. i 1991. godine. Žrtve je sekao, a pojedine delove tela je čak sačuvao, pa i jeo. Kada je konačno uhvaćen, postavilo se čuveno pitanje - kako je uopšte moguće da je toliko dugo sejao smrt, a da policija nije uspela da mu uđe u trag?

Nakon priznanja, Damer je optužen po četiri tačke za prvostepeno ubistvo, a ukupan broj optužnica je narastao na 15. U septembru 1991, izjasnio se da nije kriv zbog mentalne bolesti, ali je kasnije to promenio u "kriv, ali lud".

Suđenje je počelo 30. januara 1992, a 14. februara su date završne reči. Dan kasnije je proglašen mentalno sposobnim i da nije patio od određenih mentalnih poremećaja tokom izvršavanja zločina. Osuđen je na 16 doživotnih kazni.

Preminuo je 1994. u zatvoru kada ga je nasmrt prebio drugi zatvorenik.

Od heroja do zatvorenika

Poslednja žrtva je trebalo da bude Trejsi Edvards koji je, takođe, završio u Damerovom stanu nakon uveravanja da će dobiti 100 dolara ukoliko bude pozirao za njega.

Kada je 1991. godine odveo policiju do monstrumovog stana, postao je nacionalni heroj. Zahvaljujući njegovom svedočenju, između ostalog, Damer je konačno završio iza rešetaka.

Međutim, dve decenije kasnije je Edvards i sam završio u zatvoru i to zbog ubistva.

- Kao da nikada nije uspeo da se oporavi od tog događaja - rekao je njegov advokat Pol Ksičinski.

Youtube/COURT TV
Edvards tokom svedočenja

Edvards je uspeo da pobegne iz Damerovog stana gde mu je serijski ubica pretio nožem. Na jednu ruku mu je stavio lisice, a potom ga je oborio na pod i ležao na njemu osluškujući mu rad srca. Rekao mu je da planira da pojede njegovo srce.

Edvards je bio dovoljno priseban i uspeo je da posle određenog vremena udari napasnika i pobegne iz stana. Kada je naišao na policajce odveo ih je do stana u kome su istražitelji potom otkrili pravi horor. Pronašli su delove tela i fotografije raskomadanih muškaraca.

AP Photo/Handout
Damer prilikom hapšenja 1982. godine

Iako je Edvards dugo važio za heroja koji je konačno stao na put serijskom ubici, ubrzo se i sam našao sa druge strane zakona.

Optužen je za seksualni napad 14-godišnje devojčice, a kada se vratio u Milvoki nizao je hapšenja zbog droge, krađa, izbegavanja plaćanja kaucije i neplaćanja alimentacije.

Živeo je po skloništima za beskućnike.

Milwaukee Police Dept.
Edvards

 

Skoro 20 godina nakon što je pobegao iz Damerovog stana, 26. jula 2011. je uhapšen zbog ubistva. Sa još jednim beskućnikom je optužen da je trećeg muškarca gurnuo sa mosta u reku Milvoki. Žrtva Džoni Džordan je preminuo pre nego što je stigla Hitna pomoć. Edvards se nagodio i osuđen je na 1,5 godina zatvora.

Gde se trenutno nalazi nije poznato.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike