Poručite piće na vrhu planine od knjiga: Čudesna biblioteka u staklenoj piramidi (FOTO/VIDEO)

13.10.2022

09:05

0

Sadrži više od sedamdeset hiljada naslova koji su poređani na police od reciklirane plastike

Poručite piće na vrhu planine od knjiga: Čudesna biblioteka u staklenoj piramidi (FOTO/VIDEO)
Spijkenisse (11) - Copyright YouTube/ Come To Rotterdam

Ako ste ljubitelj književnosti i ako vas put odvede u Holandiju, onda morate svratiti u ogromnu providnu piramidu i poručiti piće na vrhu planine od knjiga

U gradu Spijkenise, u blizini Roterdama u Holandiji, nalazi se jedinstvena građevina koja predstavlja pravi spomenik literaturi.

YouTube/ Come To Rotterdam
 

U pitanju je javna biblioteka koja se nalazi ispod ogromne staklene školjke. Kosi krov asocira na egipatske piramide, ali je cilj projekta da to bude omaž tradicionalnim krovovima holandskih seoskih kuća.

Petospratna struktura slična piramidi sadrži više od sedamdeset hiljada knjiga koje su poređane na police od reciklirane plastike.

YouTube/ Come To Rotterdam
 

Platforme na kojima se nalaze police sa knjigama povezane su širokim stepenicama koje se u neprekinutoj kružnoj ruti kreću oko ove strukture sve do vrha na kome se nalazi kafić sa koga se pruža pogled na okolinu.

Prirodnom svetlošću tokom celog dana i svetlosnim spektaklom tokom noći ova biblioteka simbolizuje dostupnost književnosti, ali i učenja jer se u okviru biblioteke nalaze i amfiteatar, čitaonice, edukativni centar za životnu sredinu, šahovski klub, sale za sastanke, poslovne prostorije i maloprodajni objekti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bookvar.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike