Dušan Kovačević za 24sedam: Nešto što mi osveži život

04.10.2022

18:00

0

"Knjiga nikada neće nestati", kaže naš proslavljeni dramski pisac

Dušan Kovačević za 24sedam: Nešto što mi osveži život
Dušan Kovačević - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nakon dve godine Beogradski sajam knjiga ponovo otvara kapije za sve ljubitelje književnosti. Ovogodišnja manifestacija biće održana od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih".

Najznačajniji savremeni srpski dramski pisac, scenarista, pozorišni i filmski reditelj Dušan Kovačević, koji je predsednik Saveta Sajma knjiga, pozvao je sve da dođu i dožive ga na onaj način kao kad smo nekada "svi išli na slavu kod dragih prijatelja".

- Sajam knjiga jedna je od najznačajnijih svečanosti. Iako se često upozorava na mogući nestanak knjige, to se nikada neće desiti. Ove godine na Sajam je prijavljeno 400 izdavača i to od onih najmanjih, privatnih, do onih najvećih - kaže Kovačević za 24sedam.

Dušan Kovačević Tanjug/Jadranka Ilić
 

Najlepše uspomene sa Sajma knjiga Dušan nosi iz sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, kada je drugovao sa najvećim domaćim piscima.

- Sajma knjiga se sećam iz njegovog najlepšeg perioda, a to su, bar za mene, sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Generacija pisaca koja više nije među nama, redovno je dolazila na Sajam bez obzira na obaveze. Danilo Kiš je dolazio iz Pariza, Bora Pekić iz Londona. Obično smo nakon promocija završavali u kafani, na ručku ili večeri i družili se - priseća se sa setom tih dana Kovačević.

A kako čuveni dramski pisac nakon toliko godina i pročitanih knjiga odlazi na Sajam, kao pisac, strastveni čitalac ili...?

Dušan Kovačević 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Odlazim na Sajam kao radoznali čitalac, a prethodno se dobro informišem o najnovijim izdanjima. Onda tražim ona do kojih mi je najviše stalo - ističe Kovačević.

Ipak, do prave knjige dolazi preko preko preporuke prijatelja, jer je nemoguće ispratiti aktulenu produkciju od "hiljadu zanimljivih knjiga".

- Za mene je dobra knjiga nešto što je lepo i pametno. Nešto što mi osveži život. Kao na primer što je u jednom trenutku bila popularna literatura Latinske Amerike. To je za mene bilo otkrovenje i radost. Posebno Markes. Postoje knjige iz takozvanih mali kultura koje su velike i dragocene  - kaže Kovačević.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On za 24sedam otkriva i da je poslednja knjiga koja ga je "oborila s nogu", knjiga Milene Marković "Deca", koja je, kako kaže, univerzalna i pisana "neobično".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike