Dođite kao na slavu kod dragih prijatelja: Dušan Kovačević poziva na Sajam knjiga

27.09.2022

15:00

0

Nakon dve godine svi ljubitelji pisane reči konačno mogu da odahnu

Dođite kao na slavu kod dragih prijatelja: Dušan Kovačević poziva na Sajam knjiga
sajam knjiga (4) - Copyright Dušan Kovačević 24sedam/Katarina Mihajlović

Francuski pisac Patrik Beson koji će predstaviti knjigu o Novaku Đokoviću, i Rumunija kao počasni gost, najveće su zvezde ovogodišnjeg Sajma knjiga koji se održava u Beogradu od 23. do 30. oktobra. 

Sajam knjiga biće održan pod sloganom "Povratak napisanih".

- Suština dobre književnosti je da leči. Knjiga je lek ako dobro je napisana i pažljivo iščitana - izjavio je Dušan Kovačević, predsednik Saveta Sajma knjiga, na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je pozvao sve da dođu na ovu svečanost kao "nekada kad smo išli na slavu kod dragih prijatelja".

"Ponovo radi knjiga", parafrazirao je čuvenu repliku iz fiilma "Maratonci trče počasni krug".

Sekretarka u Gradskom sekretarijatu za kulturu Nataša Mihailović Vacić rekla je da se slogan "Povratak napisanih" odnosi na "povratak ove manifestacije čija se pauza i nedostatak izazvan pandemijom osetio među svim ljubiteljima pisane reči".

– „Povratak napisanih” može da bude i slogan čitave istorije Sajma knjiga, jer borba ove manifestacije za opstanak kroz turbulentne decenije naše prošlosti uvek predstavlja zajedničku pobedu za kulturu i umetnost našeg grada - rekla je Miahilović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona je poručila da je Sajam knjiga namenjen svima, od onih koji čine svoje prve čitalačke korake, do onih koji će tražiti retka i stara izdanja baš na Sajmu.

- Sajam nam pruža šansu da književnost i pisanu reč sagledamo kroz njenu veličanstvenu širinu tema, žanrova i inovativnih medijuma. Tradicionalno imamo zemlju počasnog gosta, to je ove godine Rumunija, stoga pozivam sve posetioce da pruže sebi šansu i nauče nešto više o kulturi naših bliskih komšija. Odnosi naših zemalja su veoma dobri, ali kulturna razmena nije u dovoljnoj meri odražavala saradnju, a ovo je dobra prilika da to promenimo – zaključila je je Nataša Mihailović Vacić.

Silvija Davidoju 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju zahvalila je na pozivu da učestvuje i naglasila da je za njenu zemlju velika čast da posle pauze izazvane pandemijom ima status zemlje počasnog gosta.

- Radujemo se učešću na 65. Sajmu knjiga u Beogradu jer je književnost oduvek povezivala ljude. Znamo da čitaoci iz Srbije imaju veoma visoke standarde i nadamo se da ćemo uspeti da budemo na visini zadatka. Slogan štanda Rumunije biće „Knjige za prijatelje”, a predstaviće se više od 30 autora – rekla je Silvija Davidoju.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Osim Rumunije, zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga učestvovaće i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Kine, Irana, Švajcarske, Kraljevine Maroko, Egipta, Indije i Poljske.

Sanja Milić iz Odbora Beogradskog sajma je navela je da će na poseban način biti obeleženi jubileji naših velikih domaćih pisaca, kao što je sto godina od rođenja "nezamenjivog Duška Radovića", sto godina od rođenja Vaska Pope i 130 godina od rođenja Ive Andrića.

Sajam će biti održan u halama 1, 1a, 2a i 4, a do sada se prijavilo oko 400 izlagača. Takođe, i ove godine biće organizovan bogat prateći program .

Sajam počinje sa velikim panelom o autorskim pravima, a završava se velikom konferencijom o izdavaštvu u javnom intresu. Biće organizovane i izložbe posvećene Vasku Popi i Borislavu Pekiću. 

Cena ulaznice biće 300 dinara, a radno vreme od 10 do 20/21 sat u zavisnosti od dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike