Lavina loših komentara o filmu "Plavuša" se ne zaustavlja: Šta je laž, a šta istina o Merilin Monro?

01.10.2022

16:00

0

Nazivaju ga "seksističkim" i "okrutnim"

Lavina loših komentara o filmu "Plavuša" se ne zaustavlja:  Šta je laž, a šta istina o Merilin Monro?
Copyright Profimedia

Film "Plavuša" koji govori o životu najpoznatije glumice 20. veka Merilin Monro, premijerno je prikazan u sredu. I dok je na Venecijanskom festivalu doživeo višeminutne ovacije gledoaci na Netfliksu su ogorčeni. Iako se nalazi na vrhu Netfliksove liste po gledanosti, gledaoci su ga dočekali na nož.

Nazivaju ga "seksističkim", "okrutnim" i "jednim od najodvratnijih filmova" ikada snimljenih.

- S obzirom na sva poniženja i užase koje je Merilin pretrpela tokom svojih 36 godina, olakšanje je što nije morala da pati zbog vulgarnosti "Plavuše", najnovije nekrofilske zabave sve u cilju njene eksploatacije - piše Njujork tajms.

Merilin Monro Profimedia
 

Reditelj filma Endrju Dominik koji se ranije hvalio "da će film uvrediti sve" je izjavio da nije pravio film da bi bio po nečijem ukusu.

- Postoji potreba da ponovo osmislimo Merilin u skladu sa današnjim političkim interesima. Ali ona sama je bila osoba koja je bila izuzetno samodestruktivna - ističe Dominik, a prenosi Variety.

Kako je rekao, ona je bila "Afrodita 20. veka, američka boginja ljubavi".

- Očigledno je bila izuzetno moćna osoba. Ali ne mislim da je bila uspešna na onaj način kako  ljudi danas gledaju na uspeh. Oni žele da kažu da je ona preuzela kontrolu nad svojim životom ali ona je htela da uništi svoj život. Tako da mislim da film govori o njenom smislu.  Bila je simbol nečega. Bila je Afrodita 20. veka, američka boginja ljubavi. I ubila se. Šta bi to onda trebalo da znači- izjavio je reditelj filma "Plavuša", aludirajući na njenu destruktivnost.

Merilin Monro, Profimedia
 

Netlifkosv film, u kojem glavnu ulogu igra kubanska glumica Ana de Armas, nema klasičnu formu biografskog filma. Baziran je na istoimenom bestseleru Džojs Kerol Outs iz 2000. godine.

Film na kontroverzan način prikazuje neke od najtraumatičnijih trenutaka u životu holivudske glumice, od njenog detinjstva u Los Anđelesu 20-tih i 30-ih godina prošlog veka do njene smrti u 36. godini.

Britanski list The Independent napravio je analizu nekih delova filma, koliko su oni zaista verodostojni realnim događajima u životu slavne glumice.

Film opisuje detinjstvo Merilin kao veoma nestabilno. Njena bolesna majka odvezla je nju i sebe u požar u LA-u. U kasnijoj sceni, ona pokušava utopiti mladu Monro u kadi. Gledis, koju glumi Džulijana Nikolson, je prema opisu u filmu smeštena u bolnicu zbog mentalne bolesti, a Merilin je poslata u sirotište.

Merilin Monro, Profimedia
 

Šire konture ovog prikaza su istinite, ali pojedinosti nisu dokazane. Merilin je kao dete provodila vreme u hraniteljskim porodicama. Njenoj majci dijagnostifikovana je šizofrenija i prvi put je hospitalizovana 1934. godine kada je Merilin bilo 10 godina. Gledis će s prekidima boraviti u bolnici tokom dugih perioda svog života.

U filmu se otac Merilin Monro uglavnom pojavljuje kao priviđenje i njegov identitet nikada nije razjašnjen. Majka joj kaže da radi u šoubiznisu, ali s obzirom na njeno mentalno stanje, nikad nije jasno laže li svom detetu – a možda i sebi – ili govori istinu.

Godine 2022. DNK testiranjem potvrđeno je da je njen otac, prema dokumentarcu „Marilyn, Her Final Secret“, Charles Stanley Gifford – saradnik njene majke u filmskom studiju u LA-u.

Prema obimnoj biografiji Sarah Churchwell iz 2004., nije poznato je li Merilin Monro znala da joj je Gifford otac dok je bila živa ili je čak sumnjala u to.

Merilin Monro/Profimedia
 

Džo Dimađo tuče Merilin Monro u filmu „Blonde“, a da li se to zaista dogodilo, svet nikada neće saznati.

Postoji nekoliko izveštaja svedoka koji su čuli vriske i čak videli kako Dimađo „šamara“ Merilin, ali nikada nisu potvrđeni. A ni Merilin Monro ni Dimađo o tome nisu javno govorili.

U filmu se Dimađo  nikada ne spominje po imenu, već po njegovim vrlo prepoznatljivim atributima: on je slavni igrač bejzbola italijanskog porekla. U filmu ga glumi Bobi Kanavale.

U stvarnom životu, 2020. godine Kristi je na aukciji prodao pismo koje je Monro napisala svom tadašnjem suprugu tokom njihovog braka, a koje je on držao u novčaniku.

Profimedia
 

U pismu piše: “Dragi Džo, znam da sam pogrešila! Ponašala sam se kako jesam i rekla sam stvari koje sam učinila jer sam bila povređena – ne zato što sam to mislila – i bilo je glupo od mene biti povređena jer zapravo nije bilo dovoljno razloga – zapravo nikakvog razloga. Molim te prihvati moje izvinjenje  i nemoj, nemoj, nemoj, nemoj se ljutiti na svoju bebu – ona te voli. S ljubavlju, vaša supruga (za celi život) gospođa Dimađo.”

U filmu „Blonde“, vidimo silovanje Merilin Monro. Čini se da ova scena silovanja, i silovanja u kojoj je učestvovao neimenovani američki predsednik koji tera Merilin Monro na oralni seks, nije utemeljena u izveštajima.

Merilin Monro Artur Miler
 

Umesto toga, scene dramatizuju njenu relativnu nemoć prema muškarcima koji su je okruživali u stvarnom životu, uključujući direktore filmskih studija i njenog najpoznatijeg ljubavnika o kojem se priča, JFK-a.

U stvarnom životu, Monro je, dok je još bila živa, govorila o navodnom seksualnom zlostavljanju u detinjstvu.

Da li je Merilin imala stvarno pobačaj? U realnom životu, njeni pobačaji tokom braka s piscem Arturom Milerom bili su u to vreme objavljeni, a njezini biografi su ih nastavili spominjati, uključujući knjigu „Marilyn“ Glorije Steinem, objavljenu 1988. godine.

Ana de Armas kao Merilin Monro u filmu "Plavuša"/Profimedia
 

Da li je Merilin Monro abortirala? Da, prema nekoliko biografa, iako su detalji u filmu „Blonde“ izmišljeni.

Kako je umrla Merilin Monro?

U filmu, Merilin Monro umire sama kod kuće od predoziranja barbituratom, što se uglavnom prihvata kao ono što se stvarno dogodilo. U stvarnom životu, u nedeljama nakon njene smrti 1962. godine, patolog iz LA-a proglasio je njenu smrt samoubistvom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike