Misteriozna slika Leonarda da Vinčija koju je crtao prstima: Sve tajne „Svetog Jeronima“ (FOTO)

24.06.2022

10:30

0

Umetnik je ovo delo radio po narudžbini, ali se ni danas ne zna ko je naručio sliku i zašto ona nikada nije dovršena

Misteriozna slika Leonarda da Vinčija koju je crtao prstima: Sve tajne „Svetog Jeronima“ (FOTO)
profimedia-0478600913 - Copyright "Sveti Jeronim", Leonardo da Vinči/Profimedia

Leonardo da Vinči je 1516. godine prihvatio poziv francuskog kralja Franje I da se nastani u Francuskoj. Prilikom selidbe, sa sobom je poneo svoja tri danas najslavnija rada. To su "Sveti Jovan Krstitelj", "Bogorodica i dete sa Svetom Anom" i "Mona Liza", a sve tri slike su izložene u muzeju Luvr, u Parizu.  

Ipak, neki stručnjaci za Leonardov lik i delo smatraju da je uz te tri postojalo još jedno delo. Slika koju je Leonardo imao u svojoj neposrednoj blizini 30 godina, kojoj se vraćao i koju je nadograđivao, ali koju, ipak, nikada nije završio.

Misteriozno delo nosi naziv "Sveti Jeronim", a slavni umetnik je rad na njemu počeo oko 1480. godine. Slika se čuva u Vatikanskim muzejima i retko je dostupna javnosti, ali je ovih dana izložena u dvorcu u Clos Lucé, u kojem je da Vinči živeo dve godine, do smrti 1519.

"Sveti Jeronim", Leonardo da Vinči/Profimedia
 

„Sveti Jeronim“ je na njoj prikazan u pustinji. Atmosfera na slici je sumorna, a boje nisu naglašene. Svetac, koji je izuzetno mršav, udara se kamenom u grudi. Na dnu platna je obris lava iz čije je šape Jeronim izvadio trn. Lav leži, svirep, i vidno odudara od ostalih Leonardovih slika.

Za Svetog Jeronima se veruje da je preveo Bibliju s grčkog i hebrejskog na latinski, a crtanje njegovog lika je bilo veoma popularno u renesansi. On je istovremeno bio simbol i humanizma i religije. Ipak, Leonardov prikaz sveca nije tipičan - obično je predstavljan u grimiznim odorama, dok ga je da Vinči prikazao u krpama i bez Biblije u ruci.

Leonardo je Jeronima slikao po narudžbini. Na slici je počeo da radi u Firenci 1481. godine. Ipak, do danas se ne zna ko je ovo delo naručio i zašto ono nikada nije dovršeno. Slika je kroz vreme nekoliko puta bila izgubljena i nađena. 1856. godine ju je u zalagaonici kupio papa Pij IX.

"Sveti Jeronim", Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Gvido Kornini, kustos u Vatikanu, kaže da je posebna vrednost ovoga dela upravo njegova nedovršenost, zbog koje je slika još zanimljivija istoričarima umetnosti, koji su preko nje saznali više o slikarskoj tehnici slavnog umetnika.

- Na slici se može saznati o koracima kojima je slikao. Ne znamo zašto je stao. Postoji teorija da je ovu sliku imao sa sobom celog života - rekao je Kornini za Gardijan.  

- Možda je namerno nije završio, vraćajući joj se s vremena na vreme - smatra stručnjak.

Frančeska Persegati, takođe kustoskinja u Vatikanu, kaže da postoje dokazi da je Leonardo deo ove slike crtao prstima, a ne četkicama.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

- Može se videti na kojim je mestima razmazivao gustu boju svojim dlanom i prstima - ističe Persegati.

- To je neosporno remek-delo koje upravo se zbog svoje „nedovršenosti“ smatra jednim od Leonardovih najzanimljivijih dela i jedna je od retkih slika umetnika čija autentičnost nikada nije dovedena u pitanje - rekla je Barbara Jata direktorka Vatikanskih muzeja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike