Sloboda Mićalović u „Vatrama“: Poznata glumica uskoro na pozorišnim scenama Španije (FOTO)

20.09.2022

07:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Adaptacija ove novele je teatarska verzija kojoj je delo Margerit Jursenar samo motiv, sa mnogim referencama na 21. vek, novim paralelama između ideala ljubavi i mitologije

Sloboda Mićalović u „Vatrama“: Poznata glumica uskoro na pozorišnim scenama Španije (FOTO)
Sloboda Mićalović - Copyright Sloboda Mićalović Tanjug/Dragan Kujundžić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe predstave „Vatre“. Adaptaciju istoimenog dela Margerit Jursenar potpisuje Marija Velasko (rođena u Španiji 1984. godine), autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica brojnih značajnih literarnih i teatarskih nagrada.

Rediteljka predstave je Karma Portačeli, jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone.

Proba za predstavu "Vatre", Promo/Svetlana Paroški/JDP
 

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i nekoliko glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone.

Deo proba biće održan i u Nacionalnom teatru Katalonije, u Barseloni.

Proba za predstavu "Vatre", Promo/Svetlana Paroški/JDP
 

Adaptacija novele „Vatre“ je teatarska verzija kojoj je delo Margerit Jursenar samo motiv, sa mnogim referencama na 21. vek, novim paralelama između ideala ljubavi i mitologije.

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal), u februaru 2023. godine. Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

Proba za predstavu "Vatre", Promo/Svetlana Paroški/JDP
 

Premijera predstave Vatre zakazana je za 2. februar 2023. godine. Do kraja sezone, predstava će gostovati u Valensiji i Barseloni, a već na jesen sledeće godine potvrđeno je učešće na pozorišnom festivalu u Madridu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike