Popularne pesme o kraljici Elizabeti: Zašto je Madona pukla od smeha (VIDEO)

12.09.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Neke su pozitivnog ili neutralnog karaktera, dok druge otvoreno kritikuju ili prozivaju

Popularne pesme o kraljici Elizabeti: Zašto je Madona pukla od smeha  (VIDEO)
luj - Copyright Aaron Chown/Pool Photo via AP

Kraljica Elizabeta II vladala je 70 godina i za to vreme je postala inspiracija mnogima. Ipak,  nisu je svi voleli, bilo je i mnogo onih koji su bili i ostali prilično neprijateljski raspoloženi prema njoj i celoj kraljevskoj porodici.

To se može videti i iz pesama koje su inspirisane kraljicom, a koje predstavljaju različite tonove i raspoloženja, od onih koje su pozitivnog ili neutralnog karaktera, do onih koje otvoreno kritikuju ili prozivaju, piše magazin Bilbord, prenosi City magazin.

AP Photo/AP Photo/Lefteris Pitarakis
 

U nekim pesmama ona nije ključni lik, već se samo spominje, ali je ipak uticala na izvođače na ovaj ili onaj način.

Predstavljamo vam sedam poznatih pesama o kraljici Elizabeti Drugoj:

Her Majesty – The Beatles (1969)

Iako je Džon Lenon vratio svoj Orden Britanskog carstva u znak protesta zbog učestvovanja carstva u različitim ratovima i sukobima, Pol Makartni je ipak imao ponešto lepo da kaže o Elizabeti tokom godina. On joj je jubilej - 70 godina vladavine čestitao rečima: „70 prelepih godina kraljice Elizabete II. Čestitke, madam!”, a i pesma je uglavnom u veselom tonu.

God Save the Queen – Sex Pistols (1977)

Svima je jasno da je ova pesma usmerena protiv monarhije i njeno prvo javno izvođenje izazvalo je skandal širom Velike Britanije, ali Džon Lidon (Džoni Roten) je razjasnio da nema ništa protiv same kraljice. Rekao je da je ona morala svašta da trpi i da nema ništa ni protiv njene porodice, već protiv same institucije koju moraju da plaćaju britanski građani.

The Queen Is Dead – The Smiths (1986)

Morisi je veoma otvoren po pitanju svog stava prema kraljici i celoj porodici, a ovo je ne samo naziv pesme nego i celog albuma benda. „Monarhija predstavlja nejednak i nepravedan društveni sistem. Ne postoji ‘kraljevska porodica’. Ili verujete u tu glupost ili ste dovoljno pametni da shvatite da je to sve ljudska pohlepa i arogancija.”

Elizabeth My Dear – The Stone Roses (1989)

Iako naziv sugeriše na pozitivan stav prema kraljici, reči pokazuju da je namera ipak bila drugačija. Pre nego što je pesma izvedena 2012. godine, pevač Ijan Braun razjasnio je da ga nerviraju oni koji „slave 60 godina tiranije”.

Dreaming of the Queen – Pet Shop Boys (1993)

Iako se u ovoj pesmi ne zauzima ni pozitivan ni negativan stav prema kraljici, Nil Tenant objasnio je zašto ju je uopšte uvrstio u pesmu: „Čitao sam da je jedan od najčešćih snova taj da vam kraljica svrati u kuću”.

Insect Royalty – Primal Scream (1998)

Frontmen benda Bobi Gilespi objasnio je otkud tolika antipatija prema kraljevskoj porodici. „Kada je 1977. bio Srebrni jubilej, svi su bili patriote. Nosili su zastave i obožavali kraljevsku porodicu. Ja sam ih kao klinac je*eno mrzeo, kao i danas, i zato mi se činilo da je kupovina singla God Save the Queen pravi anti-autoritarni gest.”

Illuminati – Madonna (2016)

Nakon što je upoznala kraljicu 2002. godine, Madona je, navodno, pukla od smeha kada je shvatila da kraljica nema pojma ko je ona, niti ko je Džon Kliz, takođe prisutan pored nje. Ona u pesmi samo tvrdi da kraljica nije deo iluminata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike