Kako je slavna američka glumica uticala na sudbinu kraljice Elizabete: Fatalna ljubav i put do trona (FOTO)

10.09.2022

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Zbog Edvardovog abdiciranja došla je na red za krunu

Kako je slavna američka glumica uticala na sudbinu kraljice Elizabete: Fatalna ljubav i put do trona (FOTO)
kraljica elizabeta - Copyright profimedia

Pokojna kraljica Elizabeta II je ove godine proslavila 70 godina na tronu, što je najduža vladavina u istoriji Velike Britanije. Bila je jedna od najpoznatijih žena sveta, imala je veliku popularnost u Velikoj Britaniji, ali i ostatku planete.

Rođena je kao prvo dete princa Alberta, vojvode od Jorka, i kao prva unuka kralja Džordža V. U tom trenutku, ni ona, ni njen otac, nisu bili direktni naslednici britanske krune, već je ona, nakon smrti Džordža V, pripala njenom stricu Edvardu, Albertovom starijem bratu.

Kraljica Elizabeta II, Cecil Beaton/Profimedia
 

Zbog Edvardovog abdiciranja došla je na red za krunu

Verovalo se da će se Edvard VIII oženiti nakon što postane kralj i dobiti decu, koja će potom biti njegovi naslednici, ali se to nije dogodilo. Edvard se oženio, ali tek nakon što je abdicirao. Zahvaljujući američkoj glumici Volis Simpson, u koju se kralj Edvard fatalno zaljubio, red za tron čekala je i Elizabeta.

Simpsonova je bila poznata američka glumica koja je iza sebe imala već dva propala braka, piše index.hr, a britanska Vlada je kralja upozorila da je narod nikad neće prihvatiti za kraljicu. Zato je Edvard imao tri opcije: da abdicira i oženi Volis, da prekine vezu sa njom i venča se sa nekom "prikladnijom" ženom ili da sklopi brak sa glumicom bez obzira na to šta narod kaže.

Edvard VIII i Volis Simpson; Profimedia
 

Kralj je izabrao prvu opciju. Odrekao se krune i potpisao abdikaciju 1936. godine. Brzo se oženio glumicom i odselili su se u Francusku. Nakon ovog Edvardovog poteza, novi kralj Velike Britanije postao je Elizabetin otac Albert, koji je uzeo vladarsko ime Džordž VI.

Postala je kraljica sa samo 25 godina

On je bio kralj Velike Britanije od kraja 1936. godine do februara 1952, kada je umro od raka pluća. Njegova naslednica je u trenutku njegove smrti bila u Keniji sa novopečenim suprugom princom Filipom. Elizabeta je postala kraljica sa samo 25 godina.

Profimedia
 

Sa vojvodom od Edinburga, koji je preminuo prošle godine, dobila je četvoro dece: Čarlsa, novog kralja Velike Britanije, princezu Anu, princa Endrjua i princa Edvarda. Čarls je njen direktni naslednik koga slede prinčevi Vilijam i devetogodišnji Džordž.

Elizabeta ne bi dobila titulu kraljice da je njen otac tokom vladavine dobio sina, jer je u to vreme još uvek važio zakon u kojem sinovi automatski preskaču ćerke u redu za presto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike