Srpski film "Da li ste videli ovu ženu?" danas u Veneciji: Svetski mediji najavljuju premijeru (VIDEO)

08.09.2022

11:01

0

U pitanju je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života i tri različite priče pokušava da "iskoči iz svoje kože"

Srpski film "Da li ste videli ovu ženu?" danas u Veneciji: Svetski mediji najavljuju premijeru (VIDEO)
Film "Da li ste videli ovu ženu?" - Copyright Promo/Non Aligned Films

Svetska premijera srpskog filma "Da li ste videli ovu ženu?" u kojem je Vlasta Velisavljević odigrao poslednju filmsku ulogu biće održana danas na 79. Venecijanskom festivalu, u okviru selekcije "Nedelja kritike".

Reč je o debitantskom igranom filmu rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

U pitanju je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života i tri različite priče pokušava da "iskoči iz svoje kože". Glavnu ulogu filma tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Film Da li ste videli ovu ženu? Promo/Non Aligned Films
 

Film je podeljen na tri dela i prati tri različite priče glavne junakinje.

"U vrelini letnjeg dana Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju; u vrelini letnjeg dana Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima; u hladnoći zimske noći Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem...", deo je sinopsisa filma.

Prema rečima producenta Čarne Vučinić, savremena kinematografija retko daje glas ženskim likovima.

- Ovaj film istražuje multiverzum sredovečne žene, koja prolazi kroz život potiskujući svoje unutrašnje želje i igrajući uloge koje joj je društvo odabralo - ističe Vučinićeva, dodajući da je Ksenija Marinković maestralno odigrala ovu ulogu.

Film Da li ste videli ovu ženu? Promo/Non Aligned Films
 

Kako su Zorić i Gluščević rekli za svetski magazin Varajeti, sredovečne žene retko možemo videti na bioskopskom platnu, a i kad se pojave, njihovi sporedni likovi su u službi drugih.

- Sredovečne žene se posmatraju samo kroz arhetip majki. Zato su naše majke bile glavni izvor inspiracije za film. One su najvidljivije, a opet nevidljive osobe u našim životima. Tek kada izbliza posmatrate stvari, onda otkrivate čitav jedan skriveni univerzum koji teži da bude oslobođen - objasnio je ovaj rediteljski dvojac zašto su odlučili da Draginja bude glavni lik u filmu.

Film Da li ste videli ovu ženu? Promo/Non Aligned Films
 

U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, kome je ovo bila poslednja uloga na filmu, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i do sada su se publici predstavili svojim kratkim filmovima „Strano telo“ (2018) i „Loop“ (2017), koji su imali premijere u Veneciji i Lokarnu.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Variety

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike