Film o kome se priča u Veneciji: Intrigantne ljubavne tajne Sofije i Lava Tolstoja (FOTO/VIDEO)

07.09.2022

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Sofijini dnevnici, čije je prvo izdanje na ruskom jeziku objavljeno 1978. godine, bacili su novo svetlo na brak supružnika, za čiji se raspad dugo krivila upravo ona

Film o kome se priča u Veneciji: Intrigantne ljubavne tajne Sofije i Lava Tolstoja (FOTO/VIDEO)
profimedia-0147710303 - Copyright Fotografije iz života Lava Tolstoja/Profimedia

Nakon višedecenijske karijere renomiranog reditelja dokumentarnih filmova, cenjeni američki filmaš Frederik Vajsman snimio je fiktivni igrani film "Un Couple" (A Couple), koji pripoveda priču o dugogodišnjem ljubavnom odnosu jednog od najvećih pisaca svih vremena Lava Nikolajeviča Tolstoja i njegove supruge Sonje, odnosno Sofije.

Sofija Tolstoj/Profimedia
 

Gotovo pedesetogodišnji brak sa piscem čija se dela "Rat i mir" i "Ana Karenjina" smatraju književnim klasicima, bio je, kako navodi NPR, a prenosi Jutarnji list, turbulentan i nestalan, ali paru je doneo čak trinaestoro dece, od kojih je devetero preživelo detinjstvo.

Upravo na ideji o njihovom promenljivom, toplo-hladnom, disfunkcionalnom odnosu izgrađen je francusko-američki film čuvenog reditelja.

Sa suprugom Sofijom Profimedia
 

Kada je najavljen, piše Indiewire, mnogi su, s obzirom na Vajsmanov raniji opus, pretpostavili da se radi o dokumentarnom filmu.

- To je dobro - odgovorio je na to reditelj u intervjuu za Indiewire i dodao:

- Znate onaj stari Emersonov kliše: „Doslednost je đavolak u malim umovima.“ Zašto bih bio kategorizovan samo kao reditelj dokumentaraca?

Pomisao na to kako će film biti prihvaćen u odnosu na njegov dosadašnji rad nije ga brinula.

- Oduvek sam radio što sam hteo. Činilo mi se da je pravi trenutak za takav film, pa sam ga snimio. Ništa me ne obavezuje na doslednost - priznao je Vajsman.

Frederik Vajsman i Natali Butefu, Venecija 2022./Profimedia
 

Jednosatni film devedesetdvogodišnjeg reditelja, umesto na tradicionalno pripovedanje, oslanja se na monologe delimično inspirirane Sonjinim pismima i dnevnicima i "oscilira između Sofijinih dubokih kontemplacija i fokusa na prirodne lepote koje ostavljaju bez daha", piše Indiewire koji spominje i "zapanjujuće prizore tamnih stena koje se spuštaju u okean i čudesnih delića s biljnim i životinjskim svetom".

- Svedočićete i lepoti okeana i snazi talasa. Takođe, život unutar vrta je vizuelno predivan, ali se iza svega toga noću nalazi nasilan i okrutan svet, jer životinje jedu jedne druge - kaže reditelj čiju je junakinju Sofiju odigrala glumica Natali Butefu, sa kojom je Vajsman prethodno sarađivao na francuskoj pozorišnoj produkciji predstave „Emili Dikinson“. I u tom komadu tekst je bio u formi monologa.

Profimedia
 

Jedan od ciljeva bio je da glumica predoči nestabilnost braka koji je, kako kaže Vajsman, "oscilirao između ravnodušnosti i strasti" na fizičkom nivou, ističući da je ovo za njega bio potpuno drugačiji rediteljski izazov.

Film „Un Couple“, koji se premijerno prikazuje na Venecijanskom filmskom festivalu, nije prvi umetnički projekat koji se pozabavio ovom temom. O braku velikog ruskog pisca i njegove odabranice pisane su knjige, a po romanu "Poslednja stanica" snimljen je film o sukobu Vladimira Čertkova i Sonje za prava na Lavova dela sa velikim filmskim zvezdama Kristoferom Plamerom i Helen Miren u glavnim ulogama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike