Umetnost na obali mora: Bogat program festivala Grad teatar u Budvi

07.07.2022

15:30

0

Tokom 47 dana biće prikazano preko 50 programa dramske, literarne, muzičke i likovne umetnosti

Umetnost na obali mora: Bogat program festivala Grad teatar u Budvi
Predstava "Krvave svadbe" Promo/Srđan Doroški

Festival “Grad teatar” Budva održaće se ove godine po 36. put.

Festivalski program će biti organizovan od 7. jula do 21. avgusta na dobro poznatim lokacijama u Starom gradu: sceni između crkava, Trgu pjesnika i u Crkvi Santa Marija, u amfiteatru manastira Stanjevići.

Programi će počinjati u 21 čas i tokom 47 dana trajanja festivala biće prikazano preko 50 programa dramske, literarne, muzičke i likovne umetnosti, saopšteno je na konferenciji za novinare u Budvi.

Predstava "Rat i mir" Promo/Narodno pozorište Beograd/Marijana Janković
 

Kako ističu organizatori, moto ovogodišnjeg festivala, „Osvajanja slobode“, inspirisan je suštinskom potrebom ljudskog bića da u kontinuitetu održava i pomera granice osvojenih sloboda.  

Neizvesnost, ali i jasna namera u poduhvatu simbolički su predstavljeni konceptom brodića od papira, glavnim motivom vizuelnog rešenja ovogodišnjeg festivala (autor Merin Smailagić), koji, bez obzira na fragilnu konstrukciju i nepouzdanost okolnosti, čvrsto drži svoj pravac u dosezanju cilja.

U okviru dramskog programa biće premijerno prikazana nova festivalska pozorišna koprodukcija, 77. po redu, kao i još dve koprodukcije iz prethodnih godina, koje su zavredile veliku pažnju publike i stručne javnosti.

Predstava "Rat i mir" Promo/Narodno pozorište Beograd/Marijana Janković
 

Osim festivalskih produkcija, biće prikazane odabrane gostujuće predstave, koje igraju na pozorišnim scenama regiona.

Predstava “Makbet”, produkcija “Grada teatra” Budva, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada , Beogradskog dramskog pozorišta, ITAKA Art centra iz Inđije i Ujvideki Sinhaz (Novosadskog pozorišta), ovogodišnji je koprodukcioni projekat, koji će premijerno biti izveden na 36. festivalu.

Nastala je po istoimenoj tragediji, jednoj od najkraćih, ali i “najkvrvavjih” drama Vilijema Šekspira, koju istorija književnosti i pozorišta pamti i kao “škotsku predstavu”.

Reditelj ove predstave je Nikita Milivojević, autor nekih od najznačajnijih pozorišnih produkcija u istoriji ovog festivala.

Krvava svadba Tanjug/Dragan Kujundžić
 

I ove godine ćemo biti u prilici da odgledamo koprodukciju “Grada teatra” sa Beogradskim dramskim pozorištem i Gradskim pozorištem iz Podgorice iz prethodne godine, „Zelenu čoju Montenegra”, nastalu na osnovama dramatizacije istoimenog romana Moma Kapora i Zuka Džumhura, a u režiji Nikite Milivojevića.

Na ovogodišnjem repertoaru su i Lorkine „Krvave svadbe” u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcija “Grada teatra” i Srpskog narodnog pozorišta iz 2018. godine.

Festival će otvoriti najnovija predstava Narodnog pozorišta iz Beograda “Rat i mir”, nastala prema čuvenom romanu L. N.Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića.

Na večeri otvaranja ovogodišnjeg festivala reditelju će biti svečano dodeljena nagrada „Grad teatar“ za 2019/2020. godinu. Boris Liješević je dvadeset šesti dobitnik ovoga prestižnog priznanja.

Beogradsko dramsko pozorište na ovogodišnjem festivalu gostuje sa još dve predstave iz sopstvene produkcije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Prva je predstava „Zaljubljeni Šekspir“, inscenacija istoimenog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda po adaptaciji Li Hola u režiji Ane Tomović.

Potom će biti prikazana i neobična diptih predstava “Cement Beograd”, nastala po tekstu i u dramatizaciji Milana Ramšaka Markovića, inspirisanim dramom Hajnera Milera u režiji Sebastijana Horvata.

Predstava „Ibi the Great“ Narodnog pozorišta iz Sombora autorska je predstava reditelja Andraša Urbana, po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi“.

Predstava “Kus petlić” Narodnog pozorišta iz Subotice nastala je po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića. Postavka jednog od najvažnijih Popovićevih dela donela je Neškoviću Sterijinu nagradu za najbolju režiju.

Predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin?” je koprodukcija OPENS-a (Omladinske prestonice Evrope Novi Sad) i Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, u režiji Sonje Petrović i po originalnom tekstu Tijane Grumić.

Predstava "Zaljubljeni Šekspir" Promo/SNP/V.Veličković
 

Iz Slovenije dolazi predstava “Baal”, produkcija Mladinskog gledališča, Ljubljana nastala po autorskom delu Andreja Rozmana Roze zasnovanom na delu “Baal” Bertholda Brehta, a u režiji Vita Taufera.

Ove godine na festivalu gostuje i Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika sa predstavom “Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije” u režiji Livije Pandur, koja zajedno sa Tiborom Hrs Pandurom, dramaturgom predstave, potpisuje adaptaciju teksta rađenu prema dramama Bernara-Marie Koltesa i Vilijama Šekspira.

Sofoklova tragedija “Kralj Edip”, Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u saradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka će takođe gostovati na festivalu.

Reditelj i autor adaptacije je Luciano Delprato, a ova inscenacija „Kralja Edipa“, uz pomoć novih medija, lutkarskog pozorišta, animacije objekata je najavljena kao „klasika za nove generacije, one koje će Sofokla moći čitati kao svojeg savremenika, a ne kao prašnjavu lektiru”.

Iz Hrvatske dolazi i predstava „Radnička cesta“, projekat čuvenog umetničkog centra „Montažstroj”, prva hrvatska predstava koja je zaživjela u digitalnom prostoru i to po pravilima tog istog digitalnog okruženja. Reditelj predstave je Borut Šeparović, a dramaturškinja je Ana Prolić.

Predstava "Zaljubljeni Šekspir" Promo/SNP/V.Veličković
 

Njih dvoje su, prema motivima dramskog teksta Gregorija Burka, napisali autorski tekst koji preuzima osnovnu situaciju/strukturu, odnose likova i tematske smjernice, u projektu koji obuhvata i prepliće medije pozorišta i filma.

Crnogorsku scenu predstavljaće dve predstave.

Predstava “Bladi Mun”, produkcija je Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice u režiji Ane Đorđević, koja je, specijalno za CNP, napisala novu verziju svoje drame “Crna kutija”, nastale po uzoru na italijanski film “Savršeni stranci”, smeštenu ovoga puta u crnogorski milje.

Druga je predstava “Tobelija, mimikrija”, produkcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koju je, po motivima teksta „Tobelija“ crnogorskog dramskog pisca Ljubomira Đurkovića režirala Mirjana Medojević.

Predstava "Tartif" Tanjug/Miloš Milivojević
 

Za završnicu dramskog programa biće prikazana predstava “Tartif – komično u klasičnom”, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice po motivima originalne Molijerove drame “Tartif”.

Ova predstava je koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Stručni konsultant festival za dramski deo programa je i ove godine bio novinar i pozorišni kritičar Bojan Munjin.

Muzički program počinje 14. jula u manastiru Svete Trojice u Stanjevićima koncertom hora koji će izvoditi dela duhovne muzike pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

Maestro Suđić će nastupati  virtuozom na violini Stefanom Milenkovićem.

Predstava "Tartif" Promo/Siniša Trifunović
 

U saradnji sa Ambasadom Kanade, biće organizovan koncert pod nazivom “Priče o ljubavi, nadanju i patnji” (Tales of Love, Hope and Despair) na kojem nastupaju Milan Milošević (klarinet), Žarko Pešić (fagot) i Zagrebački gudački kvartet.

Kuriozitet ovog koncerta će biti i to što kanadski umetnici na internacionalnoj turneji premijerno izvode kompoziciju Faršida Samandarija, kanadskog kompozitora iranskog porijekla.

Na istoj sceni koncert će održati istaknuti crnogorski umetnici čiji se počeci takođe vezuju uz budvanski festival, svetski poznati gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji će nakon desetak godina ponovo pred budvanskom publikom predstaviti neke nove kompozicije sa nedavno objavljenog albuma.

Stefan Milenković Antonio Ahel/ATAImages
 

U crkvi Santa Maria in Punta biće izvedena četiri koncerta. Prvi je koncert “Tria Variete”, kojeg čine Petar Dobričanin (gitara), Dijana Orlandić (flauta) i Miroslav Ilić (harmonika). Zatim će nastupiti proslavljeni crnogorski pijanista Bojan Martinović, a potom i mlada pijanistkinja Vladana Perović.

Pijanista Nikola Vučković izvešće novu kompoziciju mladog crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića. U “off” programu festivala nastupiće učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi.

Otvaranje likovnog programa planirano je za 13. jul. U prostoru crkve Santa Marija, u 21 čas, biće otvorena izložba “Put ka apstrakciji u crnogorskom slikarstvu druge polovine XX v. iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore”.

7. avgusta, u istom prostoru, biće postavljena izložba fotografija u produkciji JU “Grad teatar” pod radnim nazivom “Iz budvanskog foto-albuma Marka Anzulovića“.

Autor izložbe je Slobodan Bobo Mitrović, arhitekta, uz učešće u selekciji i uz tehničku podršku Lazara Pejovića, prof. fotografije.

Profimedia
 

Književni program ovogodišnjeg festivala počinje 9. jula gostovanjem Igora Štiksa sa kojim će biti organizova razgovor povodom romana „W”.

Ove godine gostovaće i i Matijas Enar, francuski pisac, dobitnik Gonkurove nagrade za 2015. godinu za roman “Busola”.

U saradnji sa Ambasadom Kanade biće predstavljen izbor iz poezije Leonarda Koena „Plamen: Poezija Pesme Beležnice Crteži“ u izdanju Geopoetike. Tom prilikom o knjizi govoriće književnik Vladislav Bajac, izdavač, glavni urednik Geopoetike i prijatelj Leonarda Koena iz mladosti, i Zoran Paunović, profesor, esejista i prevodilac.

Ovom prilikom, biće prikazan i kratki dokumentarni film iz privatne arhive iz vremena njujorških drugovanja Bajca i Koena tokom šezdesetih godina.

Tokom ovogodišnjeg književnog programa biće predstavljena i poetika pesnika Radmile Petrović, Saše Radojčića i Tatjane Ćalasan, dok će tokom pregleda recentne prozne književnosti posebna pažnja biti posvećena romanu i esejistici Vladislava Bajca, Mirka Jovanovića, Slobodana Vladušića, Laure Barne, Nikole Malovića, Ilije Đurovića, Milice Vučković i Jurice Pavičića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi