"Negde silazite. Ne znate ni vi koliko će potrajati stanica u vašem životu": Nikita Milivojević o biografiji

04.03.2022

12:15

0

Inicijalna ideja je potekla prilikom jednog čekanja u redu za let ka Londonu

"Negde silazite. Ne znate ni vi koliko će potrajati stanica u vašem životu": Nikita Milivojević o biografiji
Tanjug/ Rade Prelić

Novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević izjavila je da je njena biografska knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" svedočanstvo o jednoj izuzetnoj karijeri i vremene u kome je stvarao.


Govoreći na promociji knjige u beogradskoj knjižari Delfi izdavačke kuće Laguna Milošević je rekla da je njena knjiga logičan sled velikog prijateljstva koje traje tri decenije.

- Nikita i ja smo negde u isto vreme počeli da se bavimo svako svojim poslom. Videla sam verovatno sve predstave koje je Nikita reržirao u zemlji i neke u inostranstvu - istakla je Milošević.
Tanjug/ Rade Prelić
 

Knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" je bogato ilustrovana fotografijama i isečcima iz novina, i u njoj se nalaze najznačajniji intervjui o životu i karijeri koje je Milošević uradila sa rediteljem, uz dogovor da "bude u formi razgovora o životu i pozorištu...i o drugim stvarima".

Inicijalna ideja je potekla prilikom jednog čekanja u redu za let ka Londonu, gde je Milivojevića čekala izvedba njegove predstave u čuvenom Glob teatru, kada je Milošević prisećajući se šta su sve prošli zajedno u jednom trenutku primetila: "Mogla bi knjiga da se napiše".

“Nikita je rekao sačekaj desiće se još nešto važno što mora ući u knjigu", rekla je Milošević, dodavši da je to nešto kasnije bila premijera Aristofanovog "Pluta" 2018. u antičkom amfiteatru u grčkom gradu Epidaur.

Tanjug/Rade Prelić
 

Milivojević je rekao da je isprva mislio da se Milošević samo šali, ali kada je počela da sakuplja materijal, šalje pitanja i predlaže strukturu knjige, video je da je "odneo vrag šalu i da treba raditi na tome".

- Srećna je okolnost da sam razne ljude na svom putu sreo, pa i Oliveru. Desila se srećna okolnost da su se njeni prvi novinarski koraci i moje prve predstave sreli, a to se pretvorilo u razgovor i druženje. Ova knjiga se pisala sama od sebe godinama, a ona je sve to sačuvala - istakao je reditelj.

Milivojević je priznao da se tokom tri decenije rediteljske karijere "sakupi svega i svačega" i da je "jurio iz predstave u predstavu" ne obraćajući pažnju šta ostaje iza njega.

Prema njegovim rečima, naslov knjige je potekao sa putovanja kolima u Grčku kada je svog nestrpljivog malog sina morao neprekidno da laže da uskoro stižu na more.

Tanjug/Rade Prelić
 

"Stalno pita: ''Kad će more?'' Ja stalno lažem ''iza ovog brda... ova krivina...još 10 minuta...'' U jednom trenutku kaže: ''Kad će more?'' Kažem: ''Vidiš ovo brdo...'' On mene prekine i kaže: ''E meni je sada dosta! Ja ovde silazim!''", nasmejao se Milivojević.


Prema njegovim rečima, naslov knige je metafora za "osećanje da svako na svom putu ima razne stanice".

- Negde silazite. Ne znate ni vi koliko će potrajati stanica u vašem životu. A onda idete dalje - rekao je Milivojević.

Novinar Nedeljnika Branko Rosić se prisetio da je Milivojevića upoznao devedesetih u doba predstave "U potpalublju", i da knjiga preslikava rediteljev "sam zivot i predstave", kao i migracije koje se protežu kroz naše društvo i čitavu njegovu karijeru.
Tanjug/Rade Prelić
 

Urednik knjige Zoran Maksimović se prisetio da je i svoju karijeru počeo sa Milošević i Milivojevićem dok je radio na "Sterijinom pozorju", a prateći rediteljev rad od 1989. godine izbrojao je 65 režija od kojih je poslednja nedavna "Zelena čoja Montenegra"

- To je velika karijera. Nikita je neumoran, stalno traga i njegova poetika je posebna. Ako je (Jovan) Ćirilov rekao da je on uveo svojim predstavama naš teatar u 21. vek to je dovoljno da se kaže - ocenio je Maksimović.

Pozorišni reditelj Boris Liješevć j istakao da je knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" sadrži sve što je uticalo na izbor njegovog životnog puta.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug