Šta nam je važno? Neobična izložba o kontroverznim delima

16.08.2022

10:30

0

Bilo da je reč o arhitekturi, običajima ili zanatima svako društvo se definiše i kroz svoju kulturnu prošlost

Šta nam je važno? Neobična izložba o kontroverznim delima
Ana Jermolaeva, Leninopad, 2016, prikaz izložbe, Kerstin Engholm galerija, Foto Stefan Lux(1) - Copyright Ana Jermolaeva, Leninopad, 2016, prikaz izložbe, Kerstin Engholm galerija, Foto Stefan Lux

Izložba „Šta nam je važno!“ koja se bavi različitim pogledima na kulturno nasleđe biće predstavljena u Entnografskom muzeju u Beču od 9. septembra do 30. oktobra, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Bilo da su umetnička dela, arhitektura, običaji ili zanati u pitanju svako društvo se definiše i kroz svoju kulturnu prošlost.

Mišljenja o tome šta se danas naziva kulturnim nasleđem se razlikuju i izazivaju kontroverze.

Jedan od primera je debata oko spomenika gradonačelniku Beča s početka 20. veka Karlu Lugeru poznatom po antisemitskoj politici.

Grafiti intervencija „Schande, Schande, Schande“ na spomeniku Karlu Lugeru u Beču, 2021-22
 

Spomenik je podignut 1926. godine i nalazi se na trgu Karla Lugera u Beču. Tokom 2020. i 2021. godine sve intezivnije se tražilo uklanjanje spomenika i preimenovanje trga, a na spomeniku su ispisani grafiti „sramota“ (nem. „Schande).

Izložba okuplja 18 umetničkih pozicija koje postavljaju pitanja o kulturnom nasleđu i doprinose ponovnom pregovaranju oko definisanja istog.

U pitanju je uzoran, nereprezentativan izbor pozicija koje menjaju, ističu i kritikuju društvene vrednosti i otvaraju prostor za diskusiju.

Grafiti intervencija „Schande, Schande, Schande“ na spomeniku Karlu Lugeru u Beču, 2021-22
 

Radovi daju predloge šta se smatra dostojnim očuvanja, uspostavljaju aktuelne konflikte, radikalno subjektiviraju nasleđe i rasvetljavaju takozvano teško nasleđe. To uključuje fašističko nasleđe, pljačku umetničkih dela i kolonijalizam.

Kulturno nasleđe više ne određuje tradicija, o njemu se mora iznova pregovarati, ako želi da bude što inkluzivnije i da na taj način formira identitet.

Među umetnicima koji učestvuju u izložbi su Muhamet Ali Baš, Rikarda Dencer, Karola Dertnig, Gregor Eldarb, Vasilena Gankovska, Andres Ramierz Gavirija, Nilbar Gureš i mnogi drugi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike