Mračna, tragična, moderna i provokativna: Dve glumice istovremeno igraju Antigonu u novom komadu BDP (FOTO)

29.05.2022

07:01

0

Reditelj Diego de Brea je ponudio viđenje tragičnog sukoba zasnovanog na konfliktu između države i porodice, vlasti i čoveka, između prava na jednoj i morala na drugoj strani

Mračna, tragična, moderna i provokativna: Dve glumice istovremeno igraju Antigonu u novom komadu BDP (FOTO)
Tan2022-5-28_205153704_6 - Copyright Predstava "Antigona", BDP Tanjug/Jadranka Ilić

Predstava “Antigona” prema antičkoj drami starogrčkog pisca Sofokla, u režiji gosta iz Slovenije Diega De Bree, premijerno je izvedena sinoć na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

U novoj, mračnoj verziji savremene slike sveta na osnovu antologijske drame, uloge tumače poretežno glumci ansambla BDP: Jana Milosavljević, Dunja Stojanović, Pavle Pekić, Ivana Nikolić, Luka Grbić, Vladan Milić, Mina Nenadović i Stefan Radonjić.

Predstava "Antigona", BDP Tanjug/Jadranka Ilić
 

Tragedija „Antigona” pripada Sofoklovoj trilogiji kao druga drama po hronologiji nastanka, u kojoj su i "Kralj Edip" kao prvi komad i "Edip na Kolonu" kao završno delo.

Nova produkcija BDP-a jeste moderna, provokativna, savremena predstava, daleko od antičke atmosfere, a grčki kralj zamenjen je univerzalnom slikom političara na vlasti, bilo gde, bilo kada, mada okvirno u poslednjem periodu diktature u svetu.

Predstava "Antigona", BDP Tanjug/Jadranka Ilić
 

Antigona je tragična junakinja koja odlučuje da tajno sahrani svog voljenog rođenog brata Polinika i saopštava nameru sestri Ismeni, koja u tome ne sme da učestvuje jer je moguća sahrana protiv zakona kralja Kreonta.

Antigonin čin vređa Kreonta koji želi da je kazni smrću, jer je neposlušna. Tako nastaje sukob između sistema i heroine ostavljene da se sama bori za dostojanstvo svog brata, a nije nimalo zaštićena i nepravda joj se dešava sve vreme.

Predstava "Antigona", BDP Tanjug/Jadranka Ilić
 

U drami “Antigona” Diego de Brea je ponudio viđenje tragičnog sukoba zasnovanog na konfliktu između države i porodice, vlasti i čoveka, između prava na jednoj i morala na drugoj strani.

Junakinja Antigona je sinonim za slobodu i to je ostalo i dalje aktuelno, iako drama potiče iz 5. veka pre nove ere, tačnije napisana je 441. godine p.n.e.

Predstava "Antigona", BDP Tanjug/Jadranka Ilić
 

Multimedijalna “Antigona” sadrži dobar deo unapred snimljenih kadrova o junacima iz predstave, koji kao da žive neki drugi univerzum na video panelu, pored onog na sceni. Ta video produkcija, u vidu posebnih kratkih filmova spaja sedmu umetnost sa teatrom kao višeslojni poduhvat, kako bi komad bio dinamičniji i atraktivniji na svim nivoima.

Dve glumice, Jana Milosavljević i Dunja Stojanović, igraju Antigonu, ne kao alternacija, već su zaista sve vreme zajedno na sceni.

Predstava "Antigona", BDP Tanjug/Jadranka Ilić
 

Od pratećih glumaca izuzetno se izdvajaju pre svega Vladan Milić, koji dominira u finalu drame, kao i uveliko popularni Luka Grbić, jedina nada spasa za nesrećnu Antigonu.

Slovenački reditelj Diego de Brea potpisuje i scenografiju, kao i dizajn svetla, a predstava se igra prema prevodu Miloša N. Ðurića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike