Čuveni narodnjaci na kafanskim tarot kartama: Umetnica koja proriče sudbinu (FOTO)

02.08.2022

08:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Svaki od posetilaca će imati priliku da u galerijskom prostoru postavi jedno pitanje na osnovu koga će dobiti jedinstveno čitanje kafanske tarot karte

Čuveni narodnjaci na kafanskim tarot kartama: Umetnica koja proriče sudbinu (FOTO)
Sudbina, fotograf Ivan Zupanc - Copyright Performans "Sudbina", izložba "Suzovača" Dee Džanković Promo/Ivan Zupanc

U sklopu izložbe “Suzovača”, interdisciplinarna umetnica Dea Džanković će izvesti perfomans pod nazivom “Sudbina”, na dan zatvaranja izložbe, u petak, 5. avgusta, u galeriji Monolog (Cetinjska 15), od 19 do 23 sata.

Umetnica će izvesti performans koji predstavlja čitanje kafanskog tarota koji je za potrebe izložbe „Suzovača“ osmislila i dizajnirala kao jedan od izloženih radova, a koji je izazvao veliko interesovanje.

Dea Džanković Promo/Ivan Zupanc
 

Svaki od posetilaca će imati priliku da sedne sa umetnicom u galerijskom prostoru i da postavi jedno pitanje na osnovu koga će dobiti jedinstveno čitanje kafanske tarot karte.

Rad “Sudbina” je prva instalacija koju su posetioci imali priliku da vide u galeriji Monolog tokom trajanja izložbe „Suzovača“. Rad se odnosi na špil od 22 tarot karte koji je napravljen u odnosu na Veliku arkanu tarota.

Performans "Sudbina", izložba "Suzovača" Dee Džanković Promo/Ivan Zupanc
 

Svaka karta tarot špila predstavlja junaka ili junakinju iz kafanskog života, a ekvivalenti sa Velikom arkanom tarota i pojedinačnim kartama i njihovim arhetipima su osmišljeni i dizajnirani u odnosu na njihove likove i dela, kao i odlomke tekstova najpoznatijih pesama.

Performans "Sudbina", izložba "Suzovača" Dee Džanković Promo/Ivan Zupanc
 

Za potrebe zatvaranja izložbe i performansa, umetnica je napravila celokupni kafanski tarot špil od 78 karata, dizajnirajući i dodavši karte Male arkane, koje uključuju još protagonista kafanskog života, kao i vizuelne simbole kafane kao pandan klasičnom tarotu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike