Srpski folklor na sceni čuvenog pozorišta u Parizu: Kako su spojeni Guča i Molijer

25.07.2022

07:30

0

Menueti francuskog kompozitora Žan-Batista Lilija zamenjeni su srpskim narodnim kolom i muzikom koju je komponovao harmonikaš Ivica Bogdanović

Srpski folklor na sceni čuvenog pozorišta u Parizu: Kako su spojeni Guča i Molijer
profimedia-0067893723 - Copyright Komedi fransez, Pariz/Profimedia

Pariz ove godine slavi četiri veka od rođenja Molijera, tvorca francuske komedije, u čuvenom teatru Komedi fransez.

U najstarijoj pozorišnoj instituciji koja je vremenom stekla naziv „Molijerov dom”, gotovo cela sezona posvećena je bogatom opusu i životopisu čuvenog autora. Poslednja u nizu premijera bila je „Građanin plemić”.

Komedi fransez, Pariz/Profimedia
 

Ovaj komad sa temom izuzetno atraktivnom za parisku publiku, izveden je u širokom koloritu kostima, maski i muzike. Upravo je muzika najinteresantnija u predstavi - režija Kristijana Eka i Valeri Lesor uključuje srpski folklor na sceni Komedi franseza.

Spomenik Molijerovom humoru je nacionalna i lična potreba autora.

- Moj prvi kontakt sa Molijerom sam dobro zapamtio. Majka me je, kada sam imao 11 godina, vodila u pozorište posle napornog dana koji smo proveli u šetnji gradom i obilaženju muzeja. Ne sećam se više koji sam komad gledao, ali znam da sam, čim sam se smestio u udobnu fotelju - zaspao. Moje prvo umetničko veče sa Molijerom odmah je bilo francuska komedija - otkrio je Kristijan Eko, reditelj i glumac.

Molijer/Profimedia
 

Lični su i mnogi drugi elementi ove produkcije.​ Rediteljski dvojac je ​bio na​ festivalu u Guči ​i ​otkrio muziku i radosti i tuge, pa ​je taj ritam usaglasi​o​ sa strukturom predstave.

Nekada veliki francuski kompozitor Žan-Batist Lili pisao je muziku za Molijera, a njegovi menueti zamenjeni su srpskim narodnim kolom i muzikom koju je komponovao harmonikaš Ivica Bogdanović.

Opravdanje za ovaj postupak je u činjenici da balkanska muzika povezuje građanski, aristokratski i seoski sloj u celinu​ ​i doprinosi grotesknom utisku.

Molijer/Profimedia
 

I sledeća sezona biće posvećena Molijeru, kada Komedi fransez obeležava 350 godina od njegove smrti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike