Umetnost od plastičnih kesa za smeće: Posetili smo "Monolog" i otkrili njegovu tajnu (FOTO)

30.05.2022

18:38

0

Novi prostor otvorile su dve umetnice iz Srbije i Rusije: Jelena Micić i Vera Klimentjeva

Umetnost od plastičnih kesa za smeće: Posetili smo "Monolog" i otkrili njegovu tajnu (FOTO)
2E3A1891 - Copyright Jelena Micić Foto: Ivan Zupanc

Beograd je dobio nov prostor za savremenu umetnost Galeriju "Monolog". Galerija je sastavni deo Museum of Now (MON) iz Berlina. Ovaj savremeni umetnički prostor smešten je u epicentru beogradske alternativne scene, bivšoj Bajlonijevoj pivari u Cetinjskoj ulici.

Galerija se zove "Monolog" ali zanimljivo je da je prva izložba rezervisana za dve umetnice iz Srbije i Rusije: Jelenu Micić i Veru Klimentjevu.

Jelena Micić, kaže da Veru Klimentejevu sa kojom izlaže u Beogradu poznaje dovoljno godina da zajedno sa njom može "voditi i dijalog i međusobni monolog".

Jelena Micić Foto: Ivan Zupanc
 

- Svaka od nas ima sopstveni pristup koji se koncentriše na određena pojedinačna interesovanja i pitanja, ali sa druge strane, naši radovi su komunicirali na izložbama u Beču, Minhenu, a i u Beogradu. Paralele koje se ogledaju u našim radovima su pored specifične upotrebe materijala, takođe i insistiranje na manuelnom radu, kao i heraldička dekonstrukcija društvenih simbola - kaže Micić.

Jelena je magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), na odseku za Tekstualnu skulpturu, a master studije filozofije (2012) i diplomske studije završila je na Katedri za skandinavske jezike i književnosti (2010) na Univerzitetu u Beogradu.

Jelena Micić Foto: Ivan Zupanc
 

- Na izložbi se po prvi put u Srbiji može videte serija mojih radova izrađenih od plastičnih kesa za smeće. Celokupni proces izrade radova je dugotrajan i polazi od potrage materijala, preko njegove obrade, konceptualizacije ideje i najzad (ne)vidljivog broja sati manuelne izrade i to na osnovu tehnike takozvanog mrtvog boda koji sam naučila od svoje majke - objašnjava umetnica, za 24sedam.

Vera Klimentjeva pripada  generaciji mladih ruskih umetnika. Njene umetničke pozicije se kreću od različitih tehnika štampanja preko digitalnih medija do plastike i slikarstva.

Vera Klimentjeva Foto: Anna Denisova
 

- Svako umetničko delo počinje od unutrašnjeg monologa. Prirodno da na unutrašnji monolog utiče i razmena sa drugim ljudima i različitim umetnicima. Moj sosptveni kreativni izraz se zasniva uglavnom na istraživanju i transformaciji i dekonstrukciji istorijske estetike tako da su moja dela monolog pošto su mnogi umetnici sa kojima radim nisu među živima - kaže ova ruska umetnica, za 24sedam.

U svom radu Vera koristi različite tehnike, a njeni radovi podsećaju na ikone iako to nisu.

- Živimo u svetu stalnih promena, ponekad su one radiklane, ponekad spore. Estetika i percepcija koja se nekad smatrala revolucionarnim danas bi mogle izgledati zastarelo i banalno. A s druge strane postoje institucije koje odbijaju da se menjaju ili se drže prošlosti. Moja umetnost to reflektuje na različite načine, od dekonstrukcije simbola moći do preispitivanja patrijarhalnih struktura ili pronalaženja novog estetskog pristupa značenju vere i duhovnosti u 21. veku - kaže ova ruska umetnica.

Vera Klimentjeva Foto: Anna Denisova
 

Na ovoj izložbi predstavlja šesnaest radova kao neka vrsta kombinacije "Crnog kvadrata" Kazimira Maljeviča, čuvenog ruskog umetnika i čuvenih ruskih ikona.

A šta bi danas zapravo bio zadatak umetnika i umetnosti u savremenom svetu koji svakim danom postaje sve složeniji.

Vera Klimentjeva Foto: Anna Denisova
 

- Umetnost, sport i hrana su tri univerzalna oblika neverbalne komunikacije, tako da umetnost može da stvori razmenu izvan granica i jezičkih barijera. Ono što ja lično pokušavam je promišljanje i pronalazak svog mesta u ovom složenom svetu - zaključuje ova ruska umetnica.

Inače, izložba ove dve umetnice se može pogledati svakodnevno od 16 do 20 časova do 18. juna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike