Dea Džanković za 24sedam: Od Suzovače nikada ne možete da se otreznite

09.07.2022

08:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Za mene umetnost predstavlja interakciju i lične odnose. Baš kao što rakija predstavlja "gorivo" za podsticanje emocija, takođe to radi i ceo univerzum kafane“, ističe umetnica

Dea Džanković za 24sedam: Od Suzovače nikada ne možete da se otreznite
dea džankovic 1 - Copyright Dea Džanković Promo/Nikola Rudić

U beogradskoj galeriji „Monolog“ sinoć je otvorena samostalna izložba pod nazivom „Suzovača“ Dee Džanković, koja ljubiteljima umetnosti donosi specifičnu priču zasnovanu pre svega na emocijama koje su, kako kaže, okidač za njeno stvaralaštvo.

Dea je autentična u svom izrazu, svoja i drugačija, jer je jedina uspela da napravi rakiju od suza, galeriju pretvori u kafanu, a posetioce pozove ne samo na čašu jedinstvenog pića, već i na jedinstvenu izložbu koju će moći da vide do 5. avgusta.

Nas je zanimalo od kakvih suza se pravi ova rakija. Dea nam je otkrila mnoge tajne. O sebi, kafani, umetnosti i suzama.

Dea Džanković Promo/Nikola Rudić
 

Kada se izmestite iz pozicije umetnika, kako biste kroz perspektivu „običnog“ posmatrača, opisali izložbu „Suzovača“? Šta će posetioci videti i osetiti, kakvo iskustvo će poneti?

Tema izložbe je kafana, nešto što je duboko usađeno u većini ljudi koji će posetiti izložbu, što će podstaknuti individualna sećanja. Cela estetika izložbe je zasnovana na vizuelnom jeziku kafane, i iako je duboko lična izložba, svako ko je ikada kročio u kafanu moći će da se poveže sa izloženim radovima.

S druge strane, kao umetnica, što jeste vaša esencija, na koji način verbalizujete esenciju „Suzovače“? Šta izražavate ovom izložbom?

Esencija „Suzovače“ se podudara sa esencijom svega što, zapravo, predstavljaju emocije. Ovo se odnosi i na mene kao umetnicu. Emocije su okidač za moje stvaralaštvo i evociranje emocija u posmatraču je finalna zamisao mog umetničkog procesa.

 

 

Iz kojih razloga je za vas fenomen kafane toliko inspirativan i zbog čega uz rakiju, po vašem mišljenju ili iskustvu, gotovo uvek idu suze? 

Za mene umetnost predstavlja interakciju i lične odnose. Baš kao što rakija predstavlja "gorivo" za podsticanje emocija, takođe to radi i ceo univerzum kafane. Ona podstiče svakojake vrste interpersonalnih odnosa, i što je više rakije umešano, veća je verovatnoća da će te prolivene suze biti produkt radosti, besa, ljubavi ili bola.

Koji iskustvo u kafani nikada nećete zaboraviti jer je imalo velikog uticaja na vas?

Performans koji sam održala u kafani pre dve nedelje, čiji ćete video zapis moći da vidite na izložbi.

Izložba "Suzovača" Promo/Lazar Petrić
 

Kako se pravi Suzovača, na koji način se konzumira i kakvog je ukusa?

Konzumira se kao bilo koja druga rakija. Što se tiče tehničkog aspekta, postoji određena magija koja se ne može sasvim shvatiti i koja treba da ostane nedorečena. Moram napomenuti da je formulacija nastala u saradnji sa centrom za hemiju u Beogradu. Što se tiče ukusa - to je na degustatoru da definiše.

Od kakvih suza je stvorena vaša Suzovača? Lakih, koje same teku i brzo napune flašu, ili onih teških, bolnih, kojima mnogo treba da krenu i jedva pokriju dno?

Mešavina je raznih.

Kako se otrezniti od Suzovače?

Od nje se ne trezni.

 

 

Zbog čega ste najviše plakali u životu i šta vam je to donelo?

Zbog emotivnog gubitka koji mi je doneo ideju za Suzovaču.

Vaše stvaralaštvo podrazumeva i muziku, fotografiju, performans, pisanje... Šta možda nedostaje, a osećate da ključa u vama i želite da to izrazite u budućnosti?

Umetnost počinje tamo gde nas reči iznevere. Medij koji odaberem je samo alat koji koristim da artikulišem emocije koje se ne mogu opisati.

Iz Novog Pazara ste krenuli u svet putem svoje umetnosti. Šta ste poneli u sebi što i danas predstavlja vašu suštinu?

Svoje poimanje sveta.

Dea Džanković Promo/Nikola Rudić
 

Kada bismo se našli u kafani i nazdravili čašom Suzovače, koju priču biste mi otkrili o sebi i dozvolili da vas bolje upoznam?

To se nikada ne planira. Moraćete da me odvedete u kafanu da nazdravimo Suzovačom. Ili ja vas.

Posle „Suzovače“ koja je sledeća stanica na vašem putu koji smo spomenuli?

Dok god budem osećala emocije, nastaviću da se bavim njima i da ih iskazujem u svojoj umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike