Rakija napravljena od suza: Možete je "probati" u samo jednoj "kafani" u Beogradu

06.07.2022

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će moći do 5. avgusta da vide najnovije video radove i instalacije umetnice Dee Džanković

Rakija napravljena od suza: Možete je "probati" u samo jednoj "kafani" u Beogradu
Dea Džanković/Suzovača Promo/Nikola Rudić/Lazar Petrić

Samostalna izložba “Suzovača”, umetnice Dee Džanković otvara se 8. jula u 19 časova u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15, u Beogradu.

Umetnost je uvek sredstvo komunikacije. Ponekad da izrazi konkretnu misao, viziju ili aspekt, a ponekad da artikuliše apstraktni ili emocionalni univerzum izvan reči. I obrnuto, na umetnost je uvek uticao sam čin komunikacije. Argumenti, rasprave, kritike i nove inspiracije su jedni od ključnih izvora kada je u pitanju stvaranje umetnosti.

Često ova mesta komunikacije i sama postaju subjekat umetničkih radova. Rafaelova freska “Atinska škola”, slika “Veseljaci tokom Maslenice” Franca Halsa ili “Ručak” Dijega Velaskeza, između bezbroj drugih, prikazuju različite oblike verbalne komunikacije u raznovrsnim društvenim okruženjima tokom različitih vremenskih razdoblja. 

Izložba "Suzovača" Promo/Lazar Petrić
 

Prikazi mrtve prirode i svakodnevnih životnih situacija, često smeštenih u kuhinjama, restoranima ili barovima, takođe ističu ova mesta interpersonalne razmene. 

Dea Džanković u svom radu istražuje jedan poseban društveni konstrukt unutar koga se odigrava određeni oblik verbalne interakcije. Tokom njene izložbe, galerija Monolog će odražavati kafanu, važno jezgro društvene interakcije u Srbiji.

Kafana je mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, to je okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla. Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere je rakija.To je ulje koje podmazuje ovaj nepredvidivi motor emocija.

Dea Džanković Promo/Nikola Rudić
 

Naziv “Suzovača” se odnosi na centralni umetnički rad postavke na izložbi - flašu rakije napravljene od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković.

Naziv izložbe i njen centralni rad su nastali kao igra reči, od tipičnih naziva za rakiju u zavisnosti od ukusa, i suza kao njenog ključnog sastojka. Štaviše, ona predstavlja specifičnu formulu koja spaja suze i alkohol - oblik tečnosti koja može da se konzumira.

(Iz kustoskog teksta Jan Gustav Fiedler i Denis Leo Hegić)

Jan Gustav Fiedler i Denis Leo Hegič Promo/Nemanja Maraš
 

Posetioci će moći do 5. avgusta da vide najnovije video radove i instalacije ove umetnice.

Galerija Monolog kao sastavni deo Museum of Now (MON) iz Berlina, definiše sebe kao svojevrsnu “crnu kutiju”, koja mapira kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako i predviđa buduće trendove.

Smeštena u centar beogradske alternativne scene (bivša Bajlonijeva pivara u Cetinjskoj ulici), galerija otvara prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta, a zamišljena je kao kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi