Jedini grad na svetu u kome je Ivo Andrić podigao kuću: Tamo je bio najsrećniji u svojoj ljubavi sa Milicom (FOTO)

28.07.2022

09:01

0

Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena dragocenostima koje svedoče o intimnom životu nobelovca i njegove voljene supruge i njihovom boravku u Herceg Novom

Jedini grad na svetu u kome je Ivo Andrić podigao kuću: Tamo je bio najsrećniji u svojoj ljubavi sa Milicom (FOTO)
IVO ANDRIĆ I MILICA BABIĆ - Copyright Ivo Andrić i Milica Babić Wikimedia/Stevan Kragujević

Nakon više od pet decenija od kada je Ivo Andrić poslednji put boravio u Herceg Novom, u dom nobelovca u ovom gradu vraćeni su njegovi lični predmeti koji su od sada deo stalne postavke "Andrićeve novske staze, lica i predeli", saopšteno je iz Kuće Ive Andrića.

Promo/Miloš Samardžić
 

Dopunjenu postavku otvorio je potpredsednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, ističući zadovoljstvo što su u revitalizovano zdanje stigle "dragocenosti koje predstavljaju svedočenje o intimnom životu nobelovca i njegove voljene supruge Milice, njihovom boravku u Herceg Novom i licima koja su ih dozvala u ovaj grad".

U cilju dalje afirmacije Andrićeve kuće, ozvaničena je saradnja Javne ustanove kulture Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića koja, po piščevoj želji čuva njegovu zaostavštinu, protokolom koji su potpisale direktorka Tatjana Ateljević i upravnica, dr Maja Radonić.

Promo/Miloš Samardžić
 

Otvaranje dopunjene postavke i potpisivanje protokola upriličeni su u okviru manifestacije "Ivo Andrić - naš savremenik", povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.

- Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim nameštajem, fotografijama, lulama i piščevim ličnim pismima, a po prvi put u ovom zdanju imamo i dela Milice Babić, njene kostimografske nacrte. U Kući se sada jasnije prepoznaje duh dvoje umetnika i senka srećnog Andrića koja postoji u samo jednom gradu, u Herceg Novom - istakao je Mustur.

Promo/Miloš Samardžić
 

Kako je objasnio, nakon što je prošle godine otvorena stalna muzejska postavka nastavilo se sa praćenjem tragova Andrića i Milice, i tako se došlo do eksponata koji nude jedinstveni pogled na njihov život u jedinom gradu na svetu gde je Andrić podigao kuću.

Eksponati kojima je dopunjena postavka su Andrićeve lične stvari, Miličini nacrti za kostime za pozorišnu predstavu "Ohridska legenda", umetničke slike, pisma, porodične fotografije i deo namštaja koji se nalazio u kući za vreme  njihovog zajedničkog života u Herceg Novom.

Promo/Miloš Samardžić
 

Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, nakon provere i niza dogovora, otkupljeni i reparirani, a sada su deo stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović.

Promo/Miloš Samardžić
 

- Kažu da stvari koje koristimo upijaju našu energiju, da umeju da pričaju. Eksponati koji su od danas deo stalne postavke u Andrićevoj kući pričaju o jednoj epohi, stilu življenja, o zajedničkom životu dvoje umetnika, o njihovoj ljubavi. Ovom postavkom Andrićev muzej dobija autentičan sadržaj i postaje, kako bi to Hajdeger rekao „kuća bića“ ili „kuća života“ - istakla je magistar  Gordana Porobić Krcunović koja je vodila postupak nabavke pomenutih eksponata.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike