24sedam u šetnji stazama Bitefa: Dve pozorišne predstave na udaljenosti od pet minuta (FOTO)

11.07.2022

14:15

0

Pod sloganom „Mi – junaci rada svog“, glavni program festivala donosi predstave iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Slovenije i Velike Britanije

24sedam u šetnji stazama Bitefa: Dve pozorišne predstave na udaljenosti od pet minuta (FOTO)
Pozorišne maske - Copyright Profimedia

Nastao pre više od pola veka Bitef festival, uspeva i danas da ide nekoliko koraka ispred svih  i sačuva avangardnost kojoj su uvek težili njegovi osnivači neprevaziđena Mira Trailović i teatrolog Jovan Ćirilov.   

Ovogodišnji Bitef festival, 56. po redu, biće održan od 23. septembra do 2. oktobra. Pod sloganom „Mi – junaci rada svog“, glavni program festivala donosi predstave iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Slovenije i Velike Britanije. Festival ove godine donosi i dve domaće predstave u produkciji Bitef teatra.

- U skladu sa ovogodišnjom temom festivala koji je posvećen različitim zloupotrebama u radu, poput novih vidova eksploatacije i čestog gubitka posla, domaće predstave se bave odlaskom medicinskih radnika u inostranstvo i položajem žena u teatru - naveo je Ivan Medenica, umetnički direktor Festivala.

Foto: Bitef Promo/Jakov Simović
 

Bitef je s obzirom na katastrofalne posledice po kulturu tokom pandemijskih dana odlučio da producira dve domaće predstave ne bi li na taj način pružio podršku domaćoj nezavisnoj sceni, koja za razliku od inostrane, nije imala toliku podršku.

Ovog puta dve domaće predstave bići odigrane van pozorišnih scena, u Institutu za anatomiju i Centru za kulturnu dekontaminaciju. Premijere će biti održane istog dana 27. septembra, a s obzirom da je međusobna udaljenost od ova dva mesta oko pet minuta, publika će moći da pogleda obe predstave koje će biti odigrane tri dana zaredom.

Kako je sve to zamišljeno, novinari su bili u prilici da se upoznaju u okviru Bitef šetnje u koju je predstavnike medija poveo umetnički direktor festivala Ivan Medenica.

Foto: Bitef Promo/Jakov Simović
 

Predstava koja se bavi odlaskom medicinskih radnika u inostranstvo biće odigrana u autentičnom prostoru amfiteatra Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Reč je o predstavi koja zapravo ima dva naslova "Dr Auslender"  i "Made for Germany".

Centralni deo predstave čine 13 ispovesti medicinskih radnika u kojima oni govore o dilemama, i razloga zbog kojih su otišli ili zbog kojih se vraćaju.

U predstavi igraju Dragana Varagić, Željko Maksimović, Aleksandar Đinđić i Olivera Guconić.

- Zašto baš lekari? U poslednjih pet, šest godina čuli smo za niz ovakvih slučajeva u bliskom okruženju, mnogi se spremaju ili su već otišli na taj put, nemački se uči masovno. Osim toga, ono što je, meni bilo važno jeste to što lekari i medicinski radnici čine veliki broj pozorišne publike kod nas, pa je i ta veza simbolična - rekao je Bojan Đorđev, reditelj ove predstave.

Bojan Đorđev Foto: Bitef Promo/Jakov Simović
 

Prema njegovim rečima ovo je predstava koja se tiče svih nas jer današnja ekonomija počiva na ekonomskim emigrantima bilo da je reč o visokokvalifikovanim lekarima ili niskokvalifikovanim radnicima  na Filipinima, a Srbija je samo deo "opšte slike u kojoj se sve kreće"

- Svako od nas je bar jedanput imao dilemu otići ili ostati - naveo je Đorđev.

Scenograf predstave Siniša Ilić je rekao da amfiteatar Instituta za antomiju omogućava istovremeno "jednostavnu ali veliku" intervenciju na scenografiji.

- Prostor amfiteatra pruža puno vizura, a mapa sveta koja će biti postavljena da se sagledaju različite perspektive - objasnio je scenograf.

Foto: Bitef Promo/Jakov Simović
 

Iza predstave Dr Auslender (Made for Germany) koprodukcijski stoje Bitef i Jugoslovensko dramsko pozorište.

Predstava "Svet bez žena" autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević preispituje zastupljenost i položaj žena u domaćem pozorištu. Predstava je prvobitno imala radni naslov "Muškarci neke stvari rade bolje".

Ono što je zanimljivo da je osnova predstave istraživanje, a da je sam rad na predstavi umetnički proces sa čijim će se rezultatima upoznati publika ali i sami učesnici na premijeri koja će biti održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Foto: Bitef Promo/Jakov Simović
 

- Predstava će nastajati u procesu. Baš zato što smo nas dve dramske spisateljice prevashodno, i rediteljke povremeno, ne želimo da upadnemo u zamku tradicionalnog pozorišta, da napišemo tekst i bude sve gotovo pre proba, nego da pustimo da nas istraživanje povede u različitim smerovima -rekla je za 24sedam Maja Pelević.

Kako je istkla predstava se sastoji iz tri dela: "roda, rada i reda".

Maja Pelević Foto: Bitef Promo/Jakov Simović
 

- Voleli bismo da vidimo šta muškarci rade bolje od nas. Jednu stvar koju definitivno bolje rade od nas je ratovanje - zaključuje Pelević, i dodaje da će publika na ovoj predstavi dobiti priliku da nešto nauči, preispita lične stavove ali i da se zabavi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike