Kako je otisak glave čuvene špijunke Mata Hari dospeo u Beograd: 24sedam u poseti Muzeju anatomije (FOTO)

08.07.2022

15:30

0

Ljudsko telo se izučava od davnina, iako se čini da je kroz vekove detaljno istraženo, ono je i dan-danas velika enigma za sve

Kako je otisak glave čuvene špijunke Mata Hari dospeo u Beograd: 24sedam u poseti Muzeju anatomije (FOTO)
profimedia-0067931449(1) - Copyright Mata Hari Profimedia

Na ovogodišnjem Bitefu, koji će biti održan od 23. septembra do 2. oktobra, dve predstave biće izmeštene van tradicionalne pozorišne scene. Reč je o domaćim produkcijama Bitefa i JDP-a, što je bio povod da Bitef povede novinare u šetnju i upozna ih sa novim "improvizovanim scenama".

Jedna od njih smešetna je u Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta, tačnije amfiteatru, gde će biti odigrana predstava "Dr Auslender" (Made for Germany), koja se bavi odlaskom medicinskih radnika iz Srbije i ekonomskim migrantima iz celog sveta.

U okviru Instituta je i nezaobilazan Muzej anatomije, gde smo morali "zaviriti", jer je on, osim za studente tokom godine, zatvoren za građanstvo. 

Profesor Milan Milisavljević Foto: Jakov Simović
 

- I dalje ne poznajemo ljudsko telo do kraja. U nauci ne sme doći do zastoja i zato se stalno istražuje - kaže profesor Milan Milisavljević, upravnik Muzeja anatomije čoveka.

U ovom muzeju sa neobičnim eksponatima čuvaju se balsamovani delovi ljudskog tela, crteži i modeli tela, odnosno odlivci od silikona i gipsa.

Svaka vitrina u ovom muzeju je priča za sebe. Jedna od najzanimljivijih vezuje se za čuvenu špijunku Mata Hari.

Naime, posle smrti ona je odnesena na anatomski institut u Parizu, njeno telo je disekovano, a od glave napravljen otisak liven u gipsu i kasnije ručno oslikan bojama. I upravo takav jedan nalazi se u Beogradu u ovom muzeju.

Anatomija je osnovni predmet na Medicinskom fakultetu i od njega sve počinje. Kako bi savladali praktični deo, studenti dolaze u ovaj muzej jer, kako često u šali kažu, san svakog studenta medicine je da ima svoj leš.

U Muzeju anatomije čuvaju se zaveštani delovi tela, jer, kako ističe profesor Milisavljević, citirajući latinsku izreku, rad na mrtvima je za dobro živih.

Foto: Jakov Simović
 

On je citirao i jednog kolegu hirurga: "Ako hirurzi uče na kompjuterima, onda neka i operišu kompjutere."

Rad studenata u Muzeju često podseća na pčele u košnici: "Ništa se ne čuje, samo mrmljanje na latinskom", navodi profesor Milisavljević.

U ovom muzeju nalaze se i jedinstvena zbirka anatomskih crteža iz kolekcije “Miljanić Franc” i pravi ljudski skelet, balsamovana glava čoveka, a svi ovi eksponati predstavljaju kulturno blago bez kojeg teško da bi moglo da se nauči bili šta u medicini, niti bi ova grana napredovala u nauci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike