Šta smo sve spremni da uradimo zarad uspeha? Premijera "Mefista" sa Mirjanom Karanović u SNP (FOTO)

09.07.2022

13:00

0

Predstava je jedan od najznačajnijih projekata u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture

Šta smo sve spremni da uradimo zarad uspeha? Premijera "Mefista" sa Mirjanom Karanović u SNP (FOTO)
Mirjana Karanović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Šta smo sve spremni da uradimo zarad uspeha? Da li postoji etička granica koju ne smemo preći dok ostvarujemo svoju karijeru? Možemo li prepoznati momenat kada počinje da se gubi ljudskost u trci za novcem i slavom? Jesmo li spremni da izdržimo ove dileme i da kritički sagledamo svoj životni put – ova teška pitanja postavlja dramsko delo „Mefisto”, koje na scenu Srpskog narodnog pozorišta postavlja reditelj Haris Pašović.

Premijera će biti odigrana 12. jula, a onda i još jednom izvođenju 14. jula.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Kao jedan od najznačajnijih projekata u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, predstava „Mefisto” biće prvi komad Harisa Pašovića koji reditelj postavlja u SNP-u.

Zanimljivo je da je Pašović svoju karijeru započeo baš u Novom Sadu, na Akademiji umetnosti, tako da ova postavka u godini Evropske prestonice kulture ima višestruku vrednost.

Na sceni najstarijeg srpskog teatra okupiće se velikani srpskog glumišta poput Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, kao i veliki ansambl mladih glumaca i glumica, predvođeni glavnim glumcem, Aljošom Đidićem.   

Proba predstave "Mefisto" Promo/SNP/V. Veličković
 

Predstava „Mefisto” nastala je na predlošku istoimenog romana nemačkog pisca Klausa Mana, dela koje je u jeku nacističkog režima u Nemačkoj bilo zabranjeno i zbog kojeg je pisac bio proteran iz države.

Kako ističe reditelj Haris Pašović, ova predstava je uzbudljiva priča o ambiciji, te obuhvata mnogo likova i u formalnom smislu predstavlja spektakl, koji najbolje izražava nacističku ambiciju, pompu i monumentalnost na kojoj su insistirali kao na izrazu svoje moći.

- U romanu postoje likovi koji su takođe umetnici, ali koji su odbili da sarađuju sa nacizmom. Nacizam je bio nulta točka zla u civilizaciji. Nema tog uspeha, nema te umjetnosti koji mogu opravdati saradnju sa nacistima.

Mefisto Foto:
 

Nacisti su u gasnim komorama ubili više od šest miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi. Vršili su eksperimente nad ljudima; planirali da istrebe čitave narode i kulture; izgladnjivali do smrti milione ljudi. To su bili zlikovici bez premca. Sarađivati s njima? - rekao je Pašović.

Pored pomenutih glumačkih imena, u predstavi igraju: Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Strahinja Blažić, Draginja Voganjac, Mia Simonović, Dušan Vukašinović, Stefan Vukić, Milica Grujičić, Dimitrije Dinić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Lazar Jovanov, Gordana Kamenarović, Milorad Kapor, Miloš Lazić, Alisa Lacko, Tijana Maksimović, Peđa Marjanović, Bojana Milanović, Mina Pavlica i drugi.SNP Foto:V. Veličković

Dramaturškinje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreograf gost iz Brisela, Zoltan Vajakula. Kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić.

Programski luk „Tvrđava mira” bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje, koji će do 17. jula ugostiti više od 1500 umetnika, kroz gotovo 150 programa.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike