Ovacije za "Zelenu čoju Montenegra": U publici veliki broj poznatih ličnosti (FOTO)

10.11.2021

11:06

0

Reditelj Nikita Milivojević postavio je dramu kao liričnu, emotivnu, duhovitu, sentimentalnu priču gde je težište na neobičnom prijateljstvu

Ovacije za "Zelenu čoju Montenegra": U publici veliki broj poznatih ličnosti (FOTO)
zelena coja montenegra - premijera (73) (Large) (1) - Copyright Promo / Budva Grad teatar

Premijera predstave "Zelena čoja Montenegra" prema književnom delu Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, u režiji Nikite Milivojevića, izvedena je sinoć u Beogradskom dramskom pozorištu.

Gala premijera okupila je veliki broj kolega umetnika i drugih ličnosti iz javnog kulturnog života Beograda, a sam projekat je rezultat koprodukcije BDP, festivala Grad teatar Budva i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Dramatizaciju navedenog dela potpisuje jedan od najkomercijalnijih dramskih pisaca Stevan Koprivica, dok je reditelj Milivojević naknadno pisao adaptaciju teksta i osmislio scenografiju.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

"Zelena čoja Montenegra" kao knjiga i predstava prikazuje prijateljstvo crnogorskog vladara knjaza Nikole I Petrovića i Osman-paše Sarhoša, u vreme kada je bio zarobljen u bici na Vučjem dolu u julu 1876. godine, gde je komandovao turskom artiljerijom.

Sam roman je u formi razgovora Mome Kapora (1937-2010) i Zuka Džumhura (1920-1989), kao pripovedanje o jednom od nekada najvećih crtača, karikaturista, putopisaca, pripovedača, televizijske zvezde, boemu i hedonisti.

Akcenat u knjizi je i na veoma produhovljenom prijateljstvu našeg slavnog pisca Kapora i spomenutog bosanskog književnika, a zanimljivo da su u tandemu 1967. godine napisali i istoimeni filmski scenario o sudbini turskog generala.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Ali, eto, sudbina je htela da se decenijama kasnije realizuje pozorišna predstava, a ne filmski projekat.

Na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković", jedan od najtalentovanijih srpskih reditelja Nikita Milivojević postavio je dramu kao liričnu, emotivnu, duhovitu, sentimentalnu priču gde je težište na neobičnom prijateljstvu.

Promo / Budva Grad teatar
 

Kako je zapisao Stevan Koprivica u svojim beleškama, radeći na dramatizaciji romana, prema njemu glavna tema je istorijska, pomalo bizarna priča o prijateljstvu ratnih neprijatelja.

Pozorišna verzija spada negde u žanr istorijske melodrame, začinjena simpatičnim humorom koji je karakterističan za Koprivicu u svojim komediografskim delima, a opet je pratio i liniju Kaporovog stila i senzibiliteta u knjizi.

Premijera u Budvi tokom ovog leta imala je atraktivan ambijent na otvorenom između crkava i kod Starog grada i time je doprinela da utisak bude znatno pozitivniji za one koji su imali prilike da gledaju i uživaju. Na sceni "u kutiji", izgubila se ta magija i privlačnost koja je vladala u Budvi i sve oduševila.

Glumački najviše zrelosti je ponovo dokazao Andrija Kuzmanović, igrajući veoma uverljivo i nadahnuto Osman-pašu Sarhoša, svedeno, efektno, sa specifičnim šarmom. Time je i ovu ulogu upisao u jednu od uspešnijih u karijeri, kao i u komadima "Zojkin stan" (BDP) i "Osama: Kasaba u Njujorku" (Zvezdara teatar).

Promo / BDP
 

Sigurno je najvrednija karika ovog scenskog čitanja romana upravo glumačka ekipa. Rame uz rame Kuzmanoviću svakako je Miloš Pejović kao knjaz Nikola I Petrović, tako da su bili veoma uigran glumački tandem.

Promo / BDP
 

Uz njih najjači utisak su ostavili Branimir Brstina (umesto pokojnog Milana Gutovića, koji je bio deo predstave na probama), Ivan Tomić (ušao u projekat nakon na žalost pokojnog Marka Živića, koji je odigrao premijeru u Budvi), i posebno Božidar Zuber kao narator i tumač više likova, jer je on uskočio u predstavu za samo nedelju dana, kao zamena odsutnog kolege Emira Ćatovića.

Promo / BDP
 

Ostale role tumače Dejan Đonović, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Stefan Radonjić, Milorad Miki Damjanović i Ivan Zablaćanski.

Premijera u Podgorici je planirana za 10. decembar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike