Najskuplja knjiga na svetu na neobičnom putovanju: Šekspir u staklenoj kutiji (FOTO)

25.04.2022

06:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Upravo zahvaljujući njoj danas znamo za "Magbeta", "Bogojavljensku noć" i "Buru"

Najskuplja knjiga na svetu na neobičnom putovanju: Šekspir u staklenoj kutiji (FOTO)
Copyright Profimedia

Knjiga „First Folio“, objavljena 1623, sedam godina nakon smrti čuvenog Vilijama Šekspira, bila je prva zbirka drama ovog slavnog pisca.

Poznatija pod nazivom "Komedije, istorije i tragedije", objedinjuje 36 Šekspirovih dramskih dela, od kojih 18 do tada neobjavljenih. Upravo zahvaljujući njoj danas znamo za "Magbeta", "Bogojavljensku noć" i "Buru".

Šekspirova zbirka "First Folio"/Profimedia
 

Kopija ovog dela, koja je u vlasništvu Birmingemske biblioteke, danas se smatra jednom od najskupljih i najraritetnijih knjiga na svetu, a u okviru ovogodišnjeg Birmingemskog festivala započela je svoju „turneju“ tokom koje će do kraja ove i naredne godine biti predstavljena javnosti na različitim lokacijama.

- Knjiga će moći da se vidi u bibliotekama, muzejima i lokalnim zajednicama i ovo je prvi put da publika ima priliku da vidi nešto ovakvo - ističe Loren Džensen-Parks, organizatorka ovog nesvakidašnjeg projekta.

Šekspirova zbirka "First Folio"/Profimedia
 

U svetu postoji 235 kopija ovog Šekspirovog dela, a samo nekoliko od njih su celovite verzije, za koje se veruje da se nalaze u privatnim arhivama.

Putovanje ove vredne knjige počelo je u biblioteci Saton Koldfild, pod jakim merama bezbednosti. Posetioci su unapred morali da rezervišu "razgledanje" Šekspirove zbirke, koja je bila smeštena u staklenu kutiju sa zaštitnim UV filterima, prenosi BBC.

Šekspirova zbirka "First Folio"/Profimedia
 

Podsetimo, jedna kopija ove zbirke Vilijama Šekspira prodata je polovinom oktobra 2020. godine na aukciji za skoro 10 miliona dolara, postavši tako najskuplje literarno delo u istoriji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike