Milioni za Mariju Magdalenu: Senzacionalna aukcija Ticijanovog remek-dela (FOTO)

19.05.2022

06:45

0

Još dve originalne „Magdalene“ čuvenog umetnika izložene su u Ermitažu u Sankt Petersburgu i Getiju u Los Anđelesu

Milioni za Mariju Magdalenu: Senzacionalna aukcija Ticijanovog remek-dela (FOTO)
profimedia-0639996006 - Copyright Ticijan/Profimedia

Originalno Ticijanovo platno „Marije Magdalene Pokajnice“, nastalo oko 1560. godine, prodato je na aukciji za 4,1 miliona evra, sa taksama oko pet miliona. To je druga po visini cena koja je ikad plaćena u čuvenoj bečkoj aukcijskoj kući Doroteum za jedno umetničko delo.

Originalni Ticijan redak je na tržištu. Pre jedanaest godina je "Sotbi" u Njujorku prodao jednu „Sakra konverzacione“ za 17 miliona dolara. "Kristi", pre tri godine, „Molitvu na Maslinskoj gori“ za dva i po miliona.

Prvi vlasnik „Magdalene Pokajnice“, bio je habzburški car Rudolf Drugi, zatim švedska kraljica Kristina, a nakon njih dugi niz kardinala, prinčeva i plemstva iz Italije, Francuske i Velike Britanije.

"Marija Magdalena Pokajnica", Ticijan/Profimedia
 

- Ikonografski je ova slika neobična. Ona je očigledno vrlo čulna, iako u prvom planu stoje iskušenje i kajanje, jer nema iskupljenja bez iskušenja. Lobanja u donjem uglu je simbol „memento mori“. Kombinacija dekorativnog i religioznog primorava posmatrača da stane i razmisli - rekao je Mark Mekdonel, kustos Doroteuma za stare majstore.

Jedna od podvarijanti ovog tipa prodata je u "Sotbiju" 2008. godine za četiri miliona evra, druga u "Kristiju" 2018. godine za milion. Još dve originalne Ticijanove „Magdalene“ izložene su u Ermitažu u Sankt Petersburgu i Getiju u Los Anđelesu.

Ticijanov motiv kopirali su mnogi slikari baroka. Jedna takva se i ovde nudila, od Firentinca Ćezara Dandinija. Tržište umetnosti voli erotizovane pokajnice.

- Ticijan je razvio dva ikonografska tipa Magdalene. Prvi, raniji, je onaj koji se nalazi u palati Piti u Firenci. Tu je Magdalena obnažena, senzualnija, seksualizovana figura. Kako se umetnik više bavio tim motivom, težište se prebacivalo na drugi tip i on je vremenom postao dominantan. U drugom tipu su grudi pokrivene, čulnost suspregnuta, u prvom planu su kajanje i kontemplacija. U toj kasnijoj ikonografiji Magdalena je puna emocija, potonula u sebi, u očima se vide suze - ističe Mekdonel.

Ticijan/Profimedia
 

Slikar praktično nije uspevao da odgovori na sve narudžbe, tolika je bila potražnja za sveticom dok moli za oproštaj okupana bledim mesečevim svetlom. Naslikao je više varijanti, ali malo svojom rukom, kao ovu. Motiv i sigurna provenijencija - to je fascinacija ovog platna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike