Anonimna dojava koja je prekinula istragu dugu 20 godina: Pronađeno ukradeno Ticijanovo remek-delo (FOTO)

26.05.2022

08:45

0

Portret u ulju koji prikazuje bistu nepoznatog bradatog muškarca sa crnom beretkom, procenjen je na oko sedam miliona dolara

Anonimna dojava koja je prekinula istragu dugu 20 godina: Pronađeno ukradeno Ticijanovo remek-delo (FOTO)
Ticijan/Profimedia

Jedinica italijanske policije zadužena za brigu o bezbednosti kulturnog nasleđa pronašla je portret renesansnog slikara Ticijana, koji je bio izgubljen gotovo 20 godina.

Sliku "Portret muškarca sa beretkom" iz 16. veka pronašao je ogranak jedinice iz Torina, nakon što je pre dve decenije nestala. Vlasti, koje nisu otkrile odakle je slika ukradena, verovale su da je prokrijumčarena u Švajcarsku.

"Portret muškarca sa beretkom", Ticijan/Profimedia
 

Renesansni slikar najviše je stvarao pod okriljem venecijanske škole, a proslavile su ga aristokratske i mitske teme u dinamičnim kompozicijama, pa je bio dvorski slikar italijanskim velikodostojnicima i članovima austrijske Habsburške dinastije.

Portret u ulju koji prikazuje bistu nepoznatog bradatog muškarca sa crnom beretkom, procenjen je na oko sedam miliona dolara.

Ticijan/Profimedia
 

To znači da je reč o jednoj od najvrednijih Ticijanovih slika, nakon što je 2011. njegova "Bogorodica sa detetom" prodata na aukciji za 16,9 miliona dolara.

Pronađena slika predstavljena je javno na zvaničnoj ceremoniji 19. maja.

Policija je na osnovu anonimne dojave pronašla sliku u ateljeu za restauraciju slika u Astiju u Pijemont regiji i konfiskovala je.

"Portret muškarca sa beretkom", Ticijan/Profimedia
 

Trenutno su pod istragom dvoje Švajcarskih državaljana, čiji identitet nije otkriven javnosti, prenosi ArtNews.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs